滑雪滑雪再滑雪(12)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
出發前又要黎問下野了想問下我宜家個程度係綠線S TURN OK既,但紅線未必有足夠信心情況下,黎緊出發去滑5日 究竟自己練好啲定還是請一日教練幫幫我會好啲? 我上年玩都有請一日半教練,今年因為我太遲先睇請教練既野,宜家基本上無咩可以選擇 一係就得返啲勁貴又好似伏伏地既教練諗緊究竟試伏比多少少錢請一日補下堂定還是自己練+睇youtube好 求指教
利申 越後湯澤連玩幾個場
你識綠線s turn其實已經可以自己搵問題再睇youtube學點改善
有冇巴打去過梅池高原 如果三月尾仲夠唔夠雪
明白 話說玩紅線的話,其實係咪只要唔驚紅線個種斜度既速度感,做返足toe side heel side動作就好快上手? 因為上次去玩接觸紅線,有啲太斜既地方我放個板頭一向前,個一下落太快重心擺唔到係前腳,結果toe side就直接衰左向前訓係度 heel side就完全無問題的.
感覺自己toe side係紅線斜既地方重心唔係好擺到前腳,自己一路都有諗緊係咪因為我無太放膽去擺重心向前,定還是我捉唔到個下衝落去既速度既變化 之前教練都有話我衝落去個時個重心無擺前腳 個人靠左後 打算今次去再放膽狂試

再利申 綠線反而toe heel都無咩問題的
轉會
支持
裝備撚嚟講sb型好多
咁當然去到斜d既地方一定要先克服到打直加速會再快左
基本上你講既都無錯 轉灣一定係要先用前腳engage左條edge先 由塊板帶你入灣 先再將重心擺番去中間
你板頭冇力去咬雪既話 你只會一路skid而唔係用塊板幫你轉灣

你可以唔洗逼自己一黎就要turn住落哂全條紅線
搵一段比你之前習慣再斜少少既練下 再慢慢加上去
就算黑線 都唔會全條一樣咁斜 總有d休息位係冇咁斜 你就可以係呢d位前面練 起碼真係加得太快你都可以係冇咁斜既位減番速 俾自己慢慢習慣新既速度 之後你自然用得番d技巧出黎 因為技巧上係一樣 只係所有野再加快左
打卡黎講係 所以好岩po ig
諗住玩耐啲ski先學埋SB
宜家潮流興oversized,sb啲衫啱oversized 好多
仲有多花款玩啲,板bindings鞋都可以自己襯

Ski裝備型嗰方面上限太低無得搞
其實ski裝備都可以型你地唔玩所以少睇姐
ski板binding鞋一樣有得襯
ski多鬼仔玩得型,好多𡃁仔ski玩park
Ski玩park 同trick 都型。ski玩tree run 好過sb.

香港人一向裝備行先。 冇計
我覺得係打卡行先sb咁大塊個graphic本身就係易發揮d 影出黎亦更易睇到
啱呀
因應唔同地形而維持居中先正確
唔係諗重心前後左右

本身plan滑幾多日
傷都唔停
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞