滑雪滑雪再滑雪(12)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
我成日rakuten jp睇日本local滑雪衫,
都係萬令yen一件衫, 萬令yen一件褲, 5-7千yen手套
4萬yen落到樓(岩岩好二千蚊hkd多少少)
已經好好睇
學carving 有咩心得
you need asian fit
新手想問,自己買雪衫雪褲,如果要連滑3-4日雪,雪褸褲會每日洗

之跟local tour滑過2日,果次雪褸褲裝板都全租。

第一日滑,入面只著一件保暖底衫(長袖),底褲同虧佬褲(長),滑到出哂汗🥵

Lunch食飯除雪褸,入面直情見到濕哂係有水

第二日滑,再拎第2套褸褲著。入面改著薄衫波褲,都係出汗,就濕得冇咁勁。

所以我諗我滑雪肯定雪褸褲都會成身汗同濕哂,

如果自己買係米要每晚洗?

同點解想自己買,係考慮想衛生d, 因為上次去琵琶湖果邊,發覺d雪褸有臭味,我懷疑根本冇洗,唔止我一個覺得,同行fd同好多人都屌件褸臭..

返到香港同其他fd講起,佢地之前滑雪好多次都係日本唔同地方租,都覺得冇洗過
好嘔心
放心, 一定冇洗

因為d防水塗層洗多幾次就甩
大陸果d上哂新聞搞到人成身痕
利申用自己野 冇上過大陸滑 冇租過衫褲
自己買都唔會日日洗
基本上佢冇污漬出唔會點洗
最多都係濕毛巾抺下
我自己好少滑到連雪褸雪褲都濕哂(指緊汗濕唔係雪濕

首先一黎入面會有多一兩層衫褲隔一隔
二黎 真係覺得熱係會開拉鏈通風降溫
三黎你滑得有少少速度 凍空氣撞埋黎我真係未試過熱到出汗 俾d傻鳩炸彈嚇到出凍汗就有
咁自己果d 褸褲,著1日洗一次?

幾肯定成身臭汗味….

連滑幾日,洗郁乾都係大問題
我滑梗果時都唔覺熱同出汗…

中午入場食飯,一除褸,見褸入面濕哂同濕到有水…同heattech底衫都濕埋..

我個fd都出汗,不過冇咁我誇。

自認已經唔算大汗人
反轉吹風long乾, 最多一個trip洗一次
(講真我唔係幾出汗到面果件,
多數洗底層同中層就夠,
0度左右就一件tee+面, 都唔會點勁出汗)

要洗, 正路要先洗左洗衣機d柔順劑殘留
唔好用有柔順劑既珠珠
一有柔順劑就個防水好快收皮
用洗衣液/粉洗過, 平時咁過水fin乾

不過就算咁洗都會收皮, 就算goretex都要買專用果d cleanser加番d防水俾佢

建議唔好成日洗
防水嘢唔洗
我都未試過出汗出到面果層雪褸雪褲有汗
我真係唔明點做到咁誇張
著heattech??近期呢種高溫你仲著到heattech??????
我一件短tee+雪褸shell已經夠晒喇喎
Heattech中暑都似

我其實係唔熱得唔凍得

我-15度~-5度或者好大風就著merino長袖底層+樽領fleece中層+雪褸(shell, 乜fleece乜棉都冇果種)
-10度左右上chairlift有風係會凍, 要帶番shell帽先夠頂
但落山就岩岩好

0度左近就淨着merino長袖底, 唔著fleece

高溫(春滑, 0度up, 或者太大陽冇風)直接短tee

另外heattech本身nylon類質地問題, 著耐左出汗係易臭
講緊係會整到面嗰件衫都臭埋嗰種
我冇著中層,因為未滑前聽導遊講講滑雪好熱,唔洗著多…..

我淨著底層heattech底衫透氣排汗都濕哂,同第2日下身著短波褲啦
唔好成日烏低諗住要摸地
佛系d, 火侯到了就會摸得到

利申: 未摸到
heattech係唔撚透氣排汗架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞