滑雪滑雪再滑雪(12)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
咁夜都秒覆, thanks 我binding size 只係M...咁應該150
時區唔同
你係香港有無辦法睇到實物啊 如果無,佢地兩塊個板既waist只係差 1cm, 所以其實我覺得無乜分別,但有得去香港雪具店既話,可以問下,我諗union binding會有現貨比你睇到,可以揾staff幫你confirm下,好過買左唔啱,要退,就煩
香港買定加拿大買板會平啲?
係呀, 多數飛去Calgary然後渣車去(順便去埋SkiBig3/kicking horse), 亦都可以飛去Kelowna近啲但機票就貴啲

Kicking horse 同revelstoke係我玩過最technical既山
kicking horse搞FWT 一定係technical喇,仲要勁靚景,望到晒rockies
同意
你腳唔算大,
如果唔係aggressive carving或者重磅得滯係唔使wide板
Union strata都係top model黎
記得每幾日check下d toe/heel cap螺絲, 係呢個位易鬆d聽講過有人會唔見

Btw doa係熱門板黎, 小心俾人認錯/拎錯
doa真係好熱門 仲多過burton custom咁
想買ski boots,而家學到parallel turn ,有冇咩brand/model推介?
雪場租嗰啲迫到小腿好唔舒服
DOA 有貼紙+stepon應該無事?
唔記得帶威吔鎖仔
k2, nordica, rossignol, Lange, Salomon, Atomic, Tecnica, Dalbello, Head
基本上大牌子係呢堆 至於model真係推介唔到
買ski/sb boot最忌就係有品牌迷思 一定要自己試岩先得
同牌子唔同款都可以好唔同
感謝,香港真係雙板沙漠,好似得雪中寶有賣呢啲大路ski boots
咁建議去日本/台灣買 起碼多d款可以試先
我覺得依樣係請教練嘅好處 佢第三日已經拉我上紅線 克服咗個斜度 進步快咗
如果唔係 我自己實唔會咁快就去 成日諗住滑多次先再上啦
我覺得其實就算係falling leaf咁落去都好
去一次 體驗過個斜度先 係對心理建設上有好大幫助
有教練傍住當然更安全 但自己同差唔多程度既上去一轉其實都可以
滑雪本身就係一樣要儲milage既運動黎
滑得越多 就越對地形感到熟悉而冇咁驚
而唔好驚就係滑雪進步既首要條件
想問下揀ski 係咪高過下巴就ok?同埋新手係咪岩用窄啲既板?
長度同體重&能力有關 上網搵d calculator篤下先
越短越靈活 但高速冇咁穩定 長就相反 轉灣冇咁快 但穩定好多
窄定闊 影響靈活程度同粉雪浮力 你滑開groomer多既 窄ski仲好 換邊勁快
闊板多數係玩鬆雪要大d面積浮力多d 但換黎既就係你要用更多既時間同力去由一邊刃轉去另一邊
感謝師兄,另外想問下boots係咪試岩size就ok?有無其他要注意?有無話某binder要夾某boots先用到?
想問cathay 寄板袋佢計唔計落23KG度
講真burton板唔太熱門
至少我識班fd冇乜幾個用
Neversumer capita korua jones都有
連 ride都可能多過Burton
Burton binding就反而多, 唔計step on都多
有冇巴絲打呢幾日係苗場/神樂 有既話可以留個tg一齊滑下
依家boot+binding多數都universal
但要留意 買左touring boot既話要買番touring binding 呢d係design for backcountry有需要行好耐上山用 touring boot多數有個flip tab係後面變做walk mode, 鞋頭都有左右兩個金屬窿
但多數都係普通alpine ski boot, 用番普通binding就ok 睇圖你會見到分別
驚揀錯既 買果陣問下店員先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞