滑雪滑雪再滑雪(12)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
巴打覺得1粒boa 夠唔夠緊?
我未落過場未知,不過試上腳就算好緊
仲有可能step on鞋本身都硬少少,我著開42,平時就咁塞到落去,呢對都要有少少技巧
仲有著咗之後跪一跪,之後再扭再跪再扭就會實好多

另外我舊老細都係著呢個款,佢滑咗好多年,今年轉step on 都讚到上天
有無Ching 去過岐阜滑
目前plan 左三月頭幾日會去一次滑雪 揀左鷲岳 雪質會點?

利申:上過一堂新手
緊就實夠緊 但你冇得toe位鬆少少 ankle緊d咁set
未必係好大影響 但有係再舒服d
有冇Ching 知札幌murasaki三月頭仲買唔買到雪鏡同頭盔?多唔多款?
我著左2年滑左5次左右,粒BOA 成日鬆有冇得搞?講緊由山頂落去到一半已經鬆到要坐底扭返實佢

另外唔知點解右腳腳眼同小腿落小小會滑到瘀左,有時會銀到痛,係我著得唔好定點?試過除出黎adjust 下個位就舒服d
想問下有冇咩滑雪袋推介 見呢樣好似冇咩人介紹
boa會鬆少少係正常 每個run都建議扭一扭緊佢
但如果係好鬆就要拎去整 係有得整的
會瘀咁即係有pressure point 可以試下heat molding有冇幫助
唔得就可能要換鞋 唔岩腳形 但如果你adjust完會好d 咁有可能係未warm內膽太硬 滑滑下就會好d
正常都可以walk in,但係借嘅過程應該會耐啲
因為預約已經有哂size, 你一到佢就即刻執到出黎
之前見青達有11個人walk in都照做

苗場太遠唔車, 神樂都淨係去三俁唔去田代啦
我買嗰陣係因為腳形問題有小小緊既,但大一個碼就小腿位好鬆,緊小小就腳板位小窄,有時玩玩下會腳板痺左
會痺就即係壓到血液流通唔到 絕對係nono
但鞋既padding一路著會壓實 變相入面會開始多番少少位 所以著耐左/heat mold有用就係咁
有人買新鞋會買細半碼 就係因為著一排就會pack out就fit腳
Burton 鞋? 著左黎滑幾多日?
23/24款burton內靴有自動heat mold
我理解係著多幾次就用你體溫heat mold到佢岩腳形d
但我自己未用過

我對burton係20/21疫情年新款burton
一著就好舒服(頭十幾廿日), 完全冇pressure point
但滑到廿幾三十日之後feel到愈著愈鬆同軟,
要加番J bar先貼番腳形

你應該係調轉, 係Achilles附近有pressure point
一係就自行heat mold(吹熱/用熱米袋整熱對靴>自己對腳pressure位痴啲嘢癡高佢>著隻腳落對鞋度mold佢)
一係就搵鋪頭heat mold
一係就滑多十日八日等佢自然mold成你既腳形

或者你著鞋著得差, 著到果個位頂住左但你照滑冇理到佢
呢種可能要搵d 資深雪友friend幫你睇睇你點著鞋先知

另外有聽聞過女裝鞋小腿位會set闊d低d, 就係因女性小腿低位粗壯d(?)會易d夾瘀所以內靴呢個會再低d
可能係你右腳小腿粗壯過左腳而呢款鞋唔岩你腳形

Btw Boa係可以去佢官網申請free parts換
但你要寫/check自己係邊一款boa
如無記錯係一世保用
我有對ride鞋雙boa, 正面個boa都係滑左廿幾日之後好易鬆,
之後申請左條新wire同boa面自己換, 換完係好d既
但始終呢啲係損耗嘢, 你都預咗用多幾次之後係會又再鬆過, 而且點都係冇所有野都全新時lock得咁好咁實
我都有呢個問題, 所以最後直接換咗新鞋
But新鞋(就係burton)唔係boa係speed lacing 一樣開始會綁帶位會鬆
我諗應該係冇計, 唯有接受鞋係唔會永遠咁緊咁貼服
我係Burton step on呀,早2年疫情嗰陣係香港買,應該就係20/21嗰d過季款貪佢平
好似係poton 50而家搭緊巴士係二世古出返黎睇唔到
夾埋應該著左5次前後15日左右,次次一係就小腿對落刮損,一係就瘀左

巴打講得好詳細,thx!!!
可能要買嗰啲3boa款仲要偏軟嗰隻,或者試下其他牌子step on鞋,不過香港應該難搵

再唔係從襪入手?或者會瘀個位痴啲運動膠布,煩就煩啲,但係起碼唔洗就住就住
我今次試著對短運動襪係入邊,部分位置好左,但腳眼一樣
如果易刮損/起水卜既人
我會建議日頭著襪/legging前先厚查d cream係果個位先
我之前用QV, 而家用CeraVe仲好
不過如果你瘀, 應該係要mold下先會好d
著兩對?會好易磨損
一對滑雪襪就夠
我直頭抆vaseline,效果都OK

返香港搵鋪頭mold下佢先,有冇好介紹定係去返買嗰間就算?

黎緊3月都有一轉想去湯澤/東北,到時睇下仲有冇雪,book哂d免費取消可以臨時轉行程
vaseline唔潤膚, 佢作用只係一浸油喺面等佢少d磨擦力
QV/CeraVe類for濕疹人用係保護番d皮膚, 固本培元

因為我浸溫泉多會爆拆, 所以係會揀固本培元
皮膚唔脆弱又真係唔使用到咁貴

Btw我冇係香港heat mold過

要滑實有得滑,
東北同湯澤有d場都開到4月, 3月係穩有
但靚唔靚雪同仲開到幾多雪道就睇彩數囉
湯澤3月18左右去邊個場會比較好d?
唔太想去苗場,去左好多次

無計, 下次早d問或者你改去白馬囉下次

Niseko以雪場計係野最齊, 同時亦都係最貴消費
唔係咁貴我都好想成日去
去神樂一定係最穩陣
不過可能你玩苗場果陣已經去埋
白馬12月去左一次,唔自駕真係搞唔掂弊在我唔識渣車

niseko我想買個頭盔都成¥35000起跳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞