滑雪滑雪再滑雪(12)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
新手學左兩日上藍線嚇到仆街
懷疑你就係tg分享Revelstoke景個個user
overcome左個fear就ok 最緊要滑多啲
上多幾次習慣左就ok
Les Menuires 正喎,我都搵過Les Menuires,不過我去果期無平房

我會買全場pass,價錢差20%左右,點都要見識下
Btw 加撚玩ski有咩牌子裝備推薦
S turn🫡
你講板定鞋
我用緊k2 for both
咁勇2日就上blue
其實我覺得斜少少仲好練轉灣冇咁易edge catch
要識控制speed囉 如果唔係會out of control
新手想買自己嘅雪鏡 有咩牌子/款式推薦?
同埋我見pad褲有短褲版同長褲版 建議係買邊款好? 感謝
落番綠線係咪即係唔驚呢?

我果時好似係紅線turn唔係好到
俾教練帶左一小段黑線(當然係鬆雪非mogul但都驚到狂仆)之後覺得妖, 紅線濕濕碎啦~就turn到了

震撼教育呢d野唔係人人適用, 小心d啦總之
短褲+knee pad 彈性d, 長褲有機會d pad冇咁岩位
如果有得試就冇所謂, 冇得試就分開會好d

雪鏡要夾頭盔
雪鏡牌子多數都係oakley smith anon giro dragon swan
唔同品牌有d自己技術(鍍膜, 防霧, 連磁吸面罩等等之類)
鏡片shape就主要分cylindrical同spherical, 最新toric就取兩家之長
https://www.sportrx.com/blog/spherical-vs-cylindrical-lenses/#spherical-vs-cylindrical-vs-toric
多數睇完shape就再埋你想塊鏡有幾多光過,
即係係晴天用、陰天用定夜間用, 或者全視線
可以睇埋你對鏡片面望落去顏色, 或者有框/冇框, 有咩偏好
有d品牌同一款式都仲有分L Size 同M Size
反正如果係打算一鏡過, 就買中等過光(晴陰通用)啦
唔係咁多人會換鏡片

我自己有用過oakley同smith都ok

如果唔急用, 呢排evo snow goggles都開始有平野執, 你自己去撳撳啦
明白哂
想問下pad褲見到大家都推鎧武者,咁除咗佢之外仲有冇其他選擇?月尾去東京滑但擔心買唔到。
雪鏡方面,個鏡片易唔易爛?擔心自己係咁跌會跌爛埋副鏡,會嘅話可能買啲平啲嘅款
其實有已經夠
有d local野都可以, 可能厚d冇咁好睇不過有得用就算
雪褲記得要買/租大一個碼

鏡片好少爛, 但卡花係極常見
我第一副鏡係撞360條桿卡花+上gondola撞板邊花
amazon/ decathlon都夠做,鎧武者好貴,除非你玩park買上身個件,否則平野+ 排球knee pad夠做。
見過啲片人跌低之後飛鏡,但我用smith, 個磁石吸力好大,未試過有咩意外。花就有機會,但小心啲就ok
鎧武者knee pad扣稅先7千幾円抵玩
冰面跌低都頂得住
我用緊排球個啲,都夠做 又平
thanks! 諗緊依個package, 但塊板無減價 前排札幌行Murasaki 同Sports Depo無留意

Btw, 平時租板都係比150, 自己range係150-155...
想問下151W 同150應該點選擇好?

你腳binding咩size? 去manufacture website睇塊板個suggested binding size係去到邊。有啲人好唔想有overhang, 但我覺得少少無問題,除非你玩euro carve
150就會易啲玩park/ ground trick 因為板短易控制,我睇你買union binding, 應該都係freestyle 個邊發展?
相對愈長既板就愈係高速隱定,但無咁有利控制啲turns
總結: 如果你係L size binding, 咁你就可能睇下會唔會overhang太多,穩陣會係151W。如果唔係,基本上both works, but can go 150 if you ride freestyle
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞