滑雪滑雪再滑雪(12)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
真係,一對舒服既BOOT會令你繼續想滑. 板個D都其次
Salomon上面間中資買左好多sports brand
你上wiki就睇到 由gear到clothing都有
boot係對任何程度都係最重要
唔舒服既boot你根本唔會想著住滑
更唔好講壓到血液唔流通導致麻痺同腳凍
我就係之前唔識租咗對太大嘅boot 做toe side嘅時候腳踭勁多虛位
唔係做唔到嘅 不過要用多勁多力所以明白一對啱嘅boot幾重要
對step on 滑第二日,唔係滑唔到
但係一係就個boa扭到好實夾到隻腳有少少痺甚至痛
一係就鬆鬆地反應又唔夠好

Step on 嗰下有時個地下唔平/冰咗加埋滑咗全日無乜力,第起隻腳踩落去嗰下唔係幾穩陣
想問苗場雪票有冇話邊到買會平啲?
第一日已經exhausted

野澤巧遇左一班師兄,臨尾比人拎左塊板,希望佢搵得番
睇你滑幾多日
如果3日既話我覺得Wamazing係幾抵屌
包埋苗場 田代 神樂
仲有苗場夜滑
你又話一步到位買step on
根本咩都無試過就覺得貴就好
唔明點解好多人將定義step on為之頂級
比舊老細毒咗,佢帶我去買板嗰陣係咁講唔好買傳統喇,你唔覺得好old school 仲要慢慢整,step on一踩就滑得

滑咗三日心得
Stepon爽在落纜車嗰下已經可以踩到落去直接滑
試過太斜企唔穩都可以坐低穿入去再企起身都快

不過舒適度我暫時未係好慣,正常鬆緊度反應就唔夠快,有時無乜安全感。
有時滑幾轉搞好咗個鬆緊度,滑落嚟好順暢,但到你去食野想鬆一鬆對鞋
著翻嗰陣又要再適應再搞一搞個boa先得

滑埋聽朝下季可能要搞對再厚身少少嘅襪試下
唔係就夾到對腳有少少痺,腳面有啲唔舒服
不過除咗鞋又無瘀無剩

以前用傳統bindings,對鞋著落去舒服唔頂趾
Toe嗰陣腳踭唔離地就得,其他交哂比bindings
滑得好C服
當試過著其他牌子
就會發覺Burton鞋型未必個個啱
同埋講真香港人一年有幾多時間自己一個人滑雪
同行唔係用STEP ON已經要等埋佢
好似比安踏買左?總之比某間中國野買左
所以話board lock仼何時間都好重要,貪個少少方便,因小失大
我係因為身型問題,坐底/彎腰著binding 會比個肚腩頂住好辛苦,我覺得自己買step on個決定冇錯,但係對鞋可能唔太啱
DC都有出
去銅鑼灣間鋪睇實物,淨係有step on可以試,試嗰陣著住對鞋15分鐘以上都冇問題,又有7折咪即買囉

咁又唔好講到著step on就一定係品牌迷思,係香港可以買到既選擇真係唔多,又唔可以期望每一個人都可以咁得閒去哂港九新界所有鋪去搵唔同牌子既鞋試,或者自己上網睇自己訂返黎要take risk
咁又唔可以講到香港地滑雪無品牌迷思
好多人咩都未試就指定Burton鞋咁
都唔止我覺,連youtube台灣果個Perry叔叔都咁講
其實著落去真係乜野問題都無,都正常舒服無頂無剩
係滑嗰下唔夠緊又要扭實啲,扭實啲又腳痺
可能要習慣下著落去實就唔好扭到過哂龍嗰種感覺

但係夜晚自己滑嗰陣有step on真係好爽,十幾廿人排排坐緊你已經開始滑,夜場時間緊迫滑得一轉係一轉
Btw一定要戴頭盔
滑到第5季,不嬲都無戴開頭盔
可能以前未滑得咁快
宜家越滑越快今日有下卡刃仆街撞到個頭即刻暈暈地坐低咗一陣先起翻身
之後夜滑嗰陣驚驚地借老婆個頭盔嚟用了
翻到去睇下有咩頭盔靚仔入翻個先
滑左5季都冇用頭盔你都真係算命大
綠頭盔通常平啲
有冇巴打係白馬? 雪況係咪好差
其他所有滑雪野有品牌迷思都無問題,唯獨是snowboard boots有既話就唔ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞