滑雪滑雪再滑雪(12)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
啱啱入坑滑雪,雪齡幾日,學識基本野
大家book教練通常book幾耐?
係通常book半日,之後自己練半日
定係其實跟教練學足全日會好啲?
因為每年滑雪時間有限,去到都唔介意使錢請教練
二世古啲雪仲差過札幌國際同手稻
唔仆過點識
追牌子
Volcom成日賣幾百蚊送埋上屋企
JR御茶之水/ 地鐵 小川町
成條街都係, 可以慢慢行慢慢睇

日本買最平係佢地local野, 著上身都幾好睇
平野係防水同透濕嗰度可能冇咁高防

至於外國品牌(Burton 686 volcom 果d)唔會太平

Snowboard最緊要買大一個size, 要預著pad褲同knee pad, 或者上身要加左fleece/羽絨係入面
下個月中尾去成20日 唔敢BOOK 定 好似邊度都無得滑唔到咁
Cons: 人太多(要排隊, blue bird pow可以等>30min/1程 ), 住食都貴

Pros:夠北(雪夠粉雪季夠耐), 方便(新千歲落機2個鐘車就到)

有時會撞到香港藝人(唔知算pros定cons)

我自己覺得高手入gate玩粉雪, +唔使行山行餐死至有backcountry玩, 就係niseko最大價值
係groomed玩果d少少粉雪都可以, 但食天氣同人潮
排太耐有時我都唔想再劈落底先上山, loop頂黑線就算

我建議係自己試完再衡量啦
一年一次半年niseko, 滑得雪既應該都仲afford到(雖然可能去一次佢夠你去兩次平d既場)
係啦淨係多人都覺得麻煩
明明呢幾日札幌都有粉雪
又唔使排隊
有冇人可以教我滑slush 沙冰個D地
今日上藍線(日本既紅) 仆到我差D老母都認唔到 又痛又冼, 條EDGE落去完全冇GRIP
平時POWEDER個陣明明冇仆過

利申 識S 唔識crave
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞