滑雪滑雪再滑雪(12)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
我果時第一次去滑,以為會凍…

第一日:入面得保暖底衫(長),底褲,保暖褲(長);

第二日:入面得保暖底衫(長),底褲,波褲(短);

之後就係件雪褸褲啦,記得果時5度左右。

問埋有fd滑雪,入面淨著短T, 底褲,仲要著租衫…
查實Heattech一d都唔透氣, 亦都一d都唔排汗

咁熱(熱意思係-5度以上), 你著件波衫做底+件衛衣(珠地嗰種)可能都仲好過純heattech
Heattech個原理係吸濕再發熱
但本身你滑雪係一下子好多熱, 佢d特殊纖維無法一下子吸收大量汗
咁你緊係濕啦, 愈跌低起身多嗰啲濕得仲快tim
我見保暖透氣排汗先買…可能我誤解左果件係heatech
正5度我係一定係夏天去跑步果種運動tee+最撚薄果件冇任何夾層既shell雪褸,
shell要胳肋底拉鍊散熱, 正面隨時都可能要開埋

Legging同pad褲冇得減, 唯有面褲拉開所有散熱拉鍊

講緊係我滑一轉落嚟基本上唔跌, 唔使起身, 都係咁着喎
通常都係買番有wool成份既做打底先吸汗又唔易臭
synthetic既係又唔吸汗透氣 又易發臭
我件打底衫又冇乜臭…不過都係著1日就返酒店洗…

主要係租果件,一拎已經聞到有d汗臭味……
買套自己衫褲啦 反正都長用
雖然我有試過唔小心俾自己對ski𠝹界到少少條褲 但未穿到入底我都係照用so far冇乜問題
想問波褲加pad褲ok嗎? 或直接底褲pad褲?

利申未著過pad褲

見對雪襪都著到去膝頭哥
係呀,我都有打算,想乾淨d.

目標年年都去滑一次雪

同租果d 雪褸褲一般都好鬆身,但見youtube好多人都買貼身雪褸褲裝,有冇特別原因?
你可以試既, legging我主要都係隔一隔d汗之後方便洗, pad褲洗會比較難乾
有時上box, 跳台, 冰面或者玩平地tricks, 怕一下唔為意大仆仆中膝頭/尾椎就收得季

我以前用長褲鎧武者, 而家用短褲Burton g form+g form knee
有d人d pad好厚(平果d通常係厚), 自然就要條褲又要再大d

要oversize,
一來因為pad褲係雪褲入間(實體舖買建議你帶埋Pat褲去試着佢條雪褲, online就自己決定買大1碼定2碼)
係個pat pat掛住隻大烏龜呢件事......先唔講柒到裂開, 重點係重心錯晒位 可以的話最好係pad褲啦
二來係style同活動空間問題, 滑板果d人都係oversize為主, 因為ski條褲咁slim的話好難踎低起身
鬆身=入面可以隨意加減layer都著得番
貼身=冇咁baggy 外觀上睇落slim d
唔係講緊racing果種既話 基本上貼身係得果個好處咁滯

以前都仲會有ski衫褲貼d snowboard baggy d咁既分別
依家其實好多style都通用哂
我個人黎講一定係買鬆身少少既shell
方便layering加減調整 spring skiing暖起上黎都可以直接tshirt+shell咁
當然 你有錢買多幾件既 咁咪買夠幾件唔同厚度實mix&match到岩你既配搭
Oakley係咪無左Asian fit
新手滑過兩日ski咋,

諗住學好ski完成到藍道先再學sb,

但我想加強保護,減少受傷,考慮梗pad衫pad褲
戴係helmet入面囉
我覺得ski其實唔使點落pad,因為個ski嘅設計本身令你好少向前後跌,通常都係左右跌(玩park除外),同埋拎住支pole跌嗰陣你好少用手撐地,所以wrist guard 都冇乜用。重點係ski本身就好少跌,由你初學到Craving我諗點跌都唔會多過50次,唔玩mogul同park基本上學識咗 parallel turn都唔會點跌,所以我覺得個身少啲嘢哽住哽住仲好。snowboard就真係一定要pad,因為每一次跌都係向前後跌,同埋跌得真係好甘,初學一日跌30-40次完全冇難度
好似話改左名唔叫asian fit 但好似係有的
改左叫low bridge
Smith d頭盔就改叫round fit
滑雪著heattech 做底 唔好咁啦
正正經經買返件羊毛
點解唔可以
利申 著左4年滑都係咁著
Step on鞋一定要用返step on binding
諗清楚試清楚自己想要乜先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞