滑雪滑雪再滑雪(12)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
Q&A

1)
Q: 玩單板snowboard定雙板ski好
A: 你鍾意啦,玩得勁兩個都型

2)
Q: 新手黎緊第一次滑,有咩要注意同準備?
A: 單板既話,一定要護膝同pad 褲,學同玩既過程,跌同跪係一定會有,慳錢唔買=睇醫生嘔返出黎

3)
Q: 請唔請滑雪教練好?
A: 請教練學好基本功會少行好多冤枉路

裝備資訊(From 大舊魚)
首先要決定滑單板定雙板
會決定你需唔需要買pad褲(單板要, 雙板唔洗)
如果會去東京御茶之水/小川町運動鋪街果邊買,
就可以順便執埋套gear

買既次序我覺得係先買貼面貼身果d,
最外層反而有得租可以租住先
因為貼身野未必個個場有得租, 有都衛生極有限

貼面貼身去到最外層, 我覺得買既次序應該係咁:
(1)面罩/圍頸(一個圈果種, 非頸巾)/balaclava(包晒成個頭會暖d, 但怕熱者勿用)
(2)雪鏡
(3)最plain果種唔會最頂有粒波既果種冷帽
(如果租頭盔可以用佢隔一隔)/直接買頭盔
(4) 排汗既最底層(上身tee同下身legging)
(snowboard者有同冇會極大分別-5)padded褲(護pat同膝); ski未必需要
(6)最外層(要防水但透氣), 即係雪衣同雪褲
(7)鞋
(8)binding同板 (ski: 仲有pole)
(9)中層, 我自己求其一件抓毛衛衣就算,
有d靚既有埋防水果d會更好

每一項都可以再講深入d,
例如咩design, 品牌, 物料都有好多野可以再share
想買個大袋 到時滑雪就一個大背囊同雪板袋 有冇好推薦
我反而係有轆大袋想換咩袋加喼
amazon, 我見burton/ dakine差唔多款,但會貴啲
btw上個po有巴問加拿大邊到買step on
可以google search product, 之後用shopping tab, 會show曬有貨既舖,可以睇到有無mark down, 方便好多
大家覺得今年二月尾藏王果頭仲有冇雪?
日本暖冬唔知有幾大影響
我無, 仲要好重

我淘寶黎隻 如果一落車就租車都無問題.
轉車要行就不得了
想請問滑雪外套應該要點揀?

喺Alpen Tokyo花多眼亂,淨係想搵啲23000 yen左右一件
但係都有好多牌子選擇

本身有件HKD5xx嘅cheap野,想買靚少少款
睇樣先
然後盡量揀無內膽淨風褸咁薄
最後睇牌子
薄款夠暖咩?
雖然滑嗰陣唔會凍, 但係坐chairlift嗰幾分鐘簡直係酷刑

著開嗰件cheap野好夠暖, 所以覺得要厚啲先好
外套就防水透氣為主加底衫同第二層 middle layer 可以係fleece. Cheap 野可能係all-in-one. 散熱冇咁好

我就係all in one, 好累贅
咁嘅話middle layer要著厚啲? 因為我著cheap野反而係底衫+薄fleece
你地多唔多人重心腳係右腳新手玩左幾次仲未知自己邊隻腳係
就係冇
但我好慣性右邊行先(暫時淨係做到落葉飄)
唔知可唔可以咁就當右腳係我重心
如果唔係直入雪場 善用宅急便。巴士方便過火車。火車基本上冇行李位 唔好話snowboard 袋

啱啱札幌去富良野坐JR. 帶27寸喼既人冇位放 擺咗喺路口
個時仲要入東京, 迫住咁搭山手線
如果一塊板 有D可以孭住 再拖個有碌嘅duffel 就perfect 池,

我同倏女兩set野放一個大袋冇計。
我重心腳係左腳但我覺得右腳前滑得舒服d
你滑幾次就會搵到邊一邊舒服d順暢d
除左落葉飄, 正常係咪唔會滑滑下轉重心腳?
姐係regular嘅人永遠都係左腳向前, 唔會滑滑下玩右腳向前?
轉腳果d叫switch
至於會唔會永遠就一定唔會咁100%同你講淨係邊隻腳係前面
呢樣野都好講binding setting同板
binding角度較到好前既 玩switch唔係唔得但會覺得好怪好難用力咁
但你duck stance+true twin板 咁就兩邊都一樣 純睇個人習慣
租襯板都見要填初級,中級,高級,其實有咩分別
我試過係雪場宅急便去機場但係未試過係機場宅急便去雪場,係咪照填地址擺低錢就得

今次去帶兩套板諗起都刺激
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞