【翻譯】短篇日本怪奇物語(番外.二)

217 回覆
34 Like 1 Dislike

依兩日去咗瀨戶內海果幾個小島
主要都係睇風景 無咩特別可以寫既所以唔打太多字

最後去咗神社抽籤點知抽到凶 諗住出去綁係門口再抽一次 點知連續3次都抽咗凶出嚟 睇嚟我都係走唔甩今年要變怪談主角

另外有個小插曲 終於見到日本既Chaterise
無香港最好賣果隻千層蛋糕 可能係香港自己加既
其他蛋糕先330 平到癲
睇嚟今晚會有新故仔更新

標題:凶凶凶

返香港之後試下將段故加鹽加醋寫篇原創故

終於去到姬路 首先去咗姬路城隔離間好古園
淨姬路城門票1000yen 如果加埋好古園門票都係1050yen 入面風景非常靚如果大家去姬路城有時間真係非常推薦去埋 夜晚去個園會打燈又係另一番風味

姬路城就唔影太多相 內部都係同其他城差唔多
如果有玩過隻狼既話 內部就同葦名城內部一模一樣廢話
留名

聽日就要返香港了 好唔捨得呀其實係唔想面對返工
最後嚟到甲子園 傳說如果打棒球既人去甲子園裝啲甲子園既泥土返去 就可以保佑你之後打比賽都可以贏到入決賽(高中全國棒球比賽決賽一定係甲子園舉辦) 然後返嚟甲子園還返舊泥比個球場 (借庫既concept)
不過好可惜今個星期甲子園閉館維修 連同甲子園歷史館同阪神虎紀念品店都無開無得入去唯有去旁邊甲子園素盞鳴神社

素盞鳴姐係日本武神 須佐之男
入面有個棒球形狀既神籤幾得意 而且都唔太貴好值得買一個收藏
賣御守個婆婆已經94歲 仲好好中氣同我傾計希望大家如果之後去甲子園既去探下佢 再同我講聲佢仲係唔係度賣緊御守
終於清曬放假期間積落既email同工作上既update
預告: 聽日更新142 星期五更新142.5 然後同舊年一樣過年停更一個星期
新年返嚟會開長編原創 希望大家多多支持
gchi
lm
133 我覺得如果唔係講隻公仔加左佢對眼會真d
而家咁寫法太假了…
推。
見到隔離po有人討論公眾浴場同混浴 我又嚟同大家分享下

首先無論係正式溫泉定大浴場 以下都係通用
1. 紋身唔可以入浴 (依家好興手腕腳眼細細紋一句英文,理論上係唔可以,但比較少會揸正做)
2. 唔可以著衫,包括紙底褲 泳褲 浴巾etc

至於點先可以叫自己個場做溫泉呢?
只要你個場既水源係受政府認證既溫泉水源,而溫泉水入面又有指定礦物質就可以叫自己做溫泉
叫大浴場既場有時都未必唔係溫泉,特別係大型公眾浴場好多其實都係溫泉水源

同陌生人肉帛相見好肉酸播
其實入面既人真係WFC,你閃閃縮縮或者左望右望反而仲顯得你奇怪,大大方方咁行就OK,真係怕羞唔想比人見到你條30cm都可以拎條毛巾仔移動果陣遮住前面,但記得浸果陣條毛巾唔好落水
最誇張見過有廿幾歲靚妹staff若無其事咁入去執野同check水,其他人都唔會特別收埋/露械,個個都只係繼續做自己野,佢地個民族真係好神奇

小朋友可唔可以入異性浴場
依個就要睇每個縣各自規定,有啲縣7歲就唔可以入異性場,有啲10歲都仲可以,具體請參考果個場門口會有張紙寫住既年齡限制
但我自己去咁多次,暫時都只係試過一次有爸爸帶個女入男湯,相反聽伯友講就有大量媽媽會帶個仔入女湯,但入面大家都完全唔會care有一堆男仔一齊浸 伯友你做咩唔早廿年帶我去日本見識下

關於混浴
最後講到關於混浴,我首先要利申我真係無去過,而且日本都已經非常非常少混浴,有朋友去過講入面其實真係無人 (可能個個都唔敢去,有分男女湯個個都寧願去男女湯,開混浴真係倒自己米)
唔好話阿伯阿婆,果啲話入面會有青春女女既一係FF,一係咁啱比你撞到個有露出性癖既人 (機率細過六合彩)
第一百四十二.五夜:『睡意』

昨天朋友來了我家玩,我們兩個打算在家裡打遊戲打通宵。

但是打到一半我就有一點厭了,於是就決定躺在床上看朋友自己打單機遊戲。
看著看著就這樣在床上睡著了,醒來的時候已經是深夜,朋友也不見了。

我打開手機,他給我發了訊息「因為不好意思吵醒你所以沒叫你,我先回去了啦」。
又沒有關係,叫醒我跟我說一句再見又沒什麼。

突然想起還有明天要交的功課還沒有做完,但實在是敗給睡意太累了就算了。
也懶得洗澡了,確認好門窗都已經有鎖上後我就關燈去繼續睡覺。

原文: https://latte.la/column/83514438
朋友
2ch 就會多個po 「俾MenHealer朋友偷咗條匙,而家搞到好大鑊」
個朋友仲係佢屋企?
推。
推。
推,等文
星期一有文 多謝大家等咗我一個星期
推。
變若水.二呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞