Fujifilm討論區(26)FUJIKINA 2017

1001 回覆
9 Like 0 Dislike

無budget買曬兩支 如果二揀一你會點揀

16啦
太wide其實好難用
好多不必要嘅嘢入鏡

Wide 到用時方恨少

10-24 真係好正,除左重量

因為用緊x-t10所以都有啲擔心頭重尾輕
窮撚買鏡好多煩惱

又係時候賣下廣告
全程35 1.4

https://lihkg.com/thread/388006/page/1

我遲啲旅行第一站就係四國 都係獨遊

35夠做 23仲好

上呢個post真係要好好定力
新手用xa10好唔好?
見到百老匯3千幾,好似幾抵
新手用xa10好唔好?

當旅行機用都OK 有心學下影相就俾多小小
x100s 可以放到幾錢

而家用緊xt20 18-135 其實都係旅行先用 平時冇時間+心機影相
有無巴打等緊買X-E3?

順便問埋邊度已經可以訂?

香港係咪唔賣??
咩消息都無

問社長啦

德國送手柄都吸引

日本送袋

留名準備轉會黎Fuji
心水x-e3
新手用xa10好唔好?

當旅行機用都OK 有心學下影相就俾多小小

搭單問
平時出街snapshot同影人多, x-t20 配 35 f/2 + 18-135 F3.5-5.6 好唔好呢?

推推
搭單問
平時出街snapshot同影人多, x-t20 配 35 f/2 + 18-135 F3.5-5.6 好唔好呢?

唔係好知你“出街snapshot”係隨意影定街拍?
如果香港街拍,唔太建議35mm
因街道太窄,23mm f2 會更適合

只於影人,如果budget 鬆動
56.2 (much preferred) or 50/2

18-135 亦不失一支好的天涯鏡
搭單問

推推

影人考慮買支定焦
掃街35已經夠做
新手買黎街拍少影人
xt10+27mm有冇得諗
新手買黎街拍少影人

都可以

Why not 23/2 or 35/2 ?
新手買黎街拍少影人

都可以

Why not 23/2 or 35/2 ?

不過27/2.8餅鏡 夠低調
煩惱左幾日
想買返支廣角鏡旅行影風景 同埋平時攞出街乜都影下
10-24 14/f2.8 定 16.4 好
10-24 旅行一定最方便 但光圈又驚室內唔係好夠 同有啲大支 本來決定14 但16.4睇周圍啲評測又好吸引 同埋有大光圈
點揀好

10-24 + 16.4

室外用10-24
室內16.4

無budget買曬兩支 如果二揀一你會點揀

16啦
太wide其實好難用
好多不必要嘅嘢入鏡

好 唔該絲打先
都心郁郁16.4 係有啲驚之後又有藉口買支再wide啲

試下搵下 Zeiss Touit 12
有無巴打等緊買X-E3?

順便問埋邊度已經可以訂?

香港係咪唔賣??
咩消息都無

問社長啦

德國送手柄都吸引

日本送袋

日本送個袋好野黎
諗緊買xf 55 200定xc 50 230好
http://www.dcfever.com/trading/view.php?itemID=5740515

Xpro 1 二手$2200算唔算抵?

xe2 算啦
http://www.dcfever.com/trading/view.php?itemID=5740515

Xpro 1 二手$2200算唔算抵?

我上星期收左部連埋351.4 18 2.0 hk4400
不過係一個朋友放比我
旅行用dc 巴打會推介咩型號? 4000$左右
旅行用dc 巴打會推介咩型號? 4000$左右

Sony rx100 mk3
買完支 16 1.4 又想買支16-55 2.8, 好似好敗家。定入返支長定焦
買完支 16 1.4 又想買支16-55 2.8, 好似好敗家。定入返支長定焦

巴打買全新定二手?
幾錢左右

miss咗呢轉優惠買水貨好唔好
最近諗緊買23好定35好
可唔可以講下呢兩個焦段你地會多數影咩
最近諗緊買23好定35好
可唔可以講下呢兩個焦段你地會多數影咩

乜都影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞