Fujifilm討論區(26)FUJIKINA 2017

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
[quote]

題外話,點樣up 圖, 禁極都上傳失敗既

其實影相除左學點抄人地張圖既概念
亦要識轉數, 極慢快門去影人像
通常係會分開影兩次, 再後製P返落去
又或者星河+人像, 係要閃光燈影完人再長曝影星河

sorry 我對於p 圖既概念係用軟件沿住個人剪出黎,再貼翻落第二張相?咁咪好易串煲?一定有好多位好怪,定係我應該上網爬晒文先,我淨係用過foto beginner 攝影入門呢個網,有冇其他網比我補下習,我唔想比呢樣野困擾我咁耐

影星空最好有支2.8
基本上iso 1600/3200, 2.8, wide鏡, 20-25秒
再加上夠黑,方位正確
後製少不免
都會影到條銀河出嚟
/quote]
我唔識up 圖, 點解會上傳失敗既,我就係影唔到你呢d相,淨係影左幾粒光d 點,仲有執相我都係用手機vsco執到滿意就算,冇技術可言

我琴晚係2.8光圈,30秒快門,手動對焦無限遠,但好多outfocus ,wb 有張推左3000k 就會藍d

你用咩鏡幾多mm
愈長焦距,想一張過影到嘅時間愈短
即係舉例
以FF計
21mm 大約可以25-28秒都可以影唔到星粒拖到條軌出嚟
但用90mm嘅話,5-8秒已經變軌跡而唔係一粒粒星
下面啲張就用90mm, iso 6400, f/2.8 4秒快門影

而同一環境同一時間
下面啲張就用12mm, iso 3200, f/5.6 30秒影
[quote]

題外話,點樣up 圖, 禁極都上傳失敗既

其實影相除左學點抄人地張圖既概念
亦要識轉數, 極慢快門去影人像
通常係會分開影兩次, 再後製P返落去
又或者星河+人像, 係要閃光燈影完人再長曝影星河

sorry 我對於p 圖既概念係用軟件沿住個人剪出黎,再貼翻落第二張相?咁咪好易串煲?一定有好多位好怪,定係我應該上網爬晒文先,我淨係用過foto beginner 攝影入門呢個網,有冇其他網比我補下習,我唔想比呢樣野困擾我咁耐

影星空最好有支2.8
基本上iso 1600/3200, 2.8, wide鏡, 20-25秒
再加上夠黑,方位正確
後製少不免
都會影到條銀河出嚟
/quote]
我唔識up 圖, 點解會上傳失敗既,我就係影唔到你呢d相,淨係影左幾粒光d 點,仲有執相我都係用手機vsco執到滿意就算,冇技術可言

我琴晚係2.8光圈,30秒快門,手動對焦無限遠,但好多outfocus ,wb 有張推左3000k 就會藍d

你用咩鏡幾多mm
愈長焦距,想一張過影到嘅時間愈短
即係舉例
以FF計
21mm 大約可以25-28秒都可以影唔到星粒拖到條軌出嚟
但用90mm嘅話,5-8秒已經變軌跡而唔係一粒粒星
下面啲張就用90mm, iso 6400, f/2.8 4秒快門影

而同一環境同一時間
下面啲張就用12mm, iso 3200, f/5.6 30秒影

打錯,應該21mm 大約15-18秒影都唔會變軌跡
我係用1855 kit鏡影咋,光圈最大2.8 焦距換翻好似27mm iso800. 好似20秒,究竟你地點up 圖??我係上傳失敗,之前係連登未試過up 圖
xe3 xt20
點揀好?
我係用1855 kit鏡影咋,光圈最大2.8 焦距換翻好似27mm iso800. 好似20秒,究竟你地點up 圖??我係上傳失敗,之前係連登未試過up 圖

回覆 左下咪有上傳
XE3 BODY唔算貴 反而D鏡愈出愈貴
有無去過北歐影極光嘅巴打分享下相同用咩鏡
黎緊十一月去 諗住帶枝35.4影street snap 同枝18-55影影下城市景 諗緊入唔入埋枝50-200影山景果d好
黎緊十一月去 諗住帶枝35.4影street snap 同枝18-55影影下城市景 諗緊入唔入埋枝50-200影山景果d好

50-230 sor
留名 d750想轉xt2 kit

回覆 左下咪有上傳

我web版同an 版 都係上傳失敗
今日買多左張SD CARD比部X-T2
但我有個問題想問
當我較做一張SD CARD SAVE做 RAW 另一張SAVE做JPG個陣
我用手機APP WIFI SEND相去電話
點解佢直接當左影既相係RAW唔係JPG
I MEAN 個APP淨係SENSE到RAW 但JPG係同RAW同時間存在嫁嘛
但個APP就話無FILE可以傳送
到底係我唔識較 定係FUJI個APP有BUGS

上年係s12/2+35/2
但今年入左16/1.4, 可能係12/2+16/1.4, 或者16/1.4
樓上影相有問題位巴打應該對快門,光圈同iso唔係好了解,而且對曝光補償都唔係好清楚,建議你由基本學起,鳩影係唔會有進步,一定要了解晒快門,光圈,iso同曝光依d入門嘢先!
樓上影相有問題位巴打應該對快門,光圈同iso唔係好了解,而且對曝光補償都唔係好清楚,建議你由基本學起,鳩影係唔會有進步,一定要了解晒快門,光圈,iso同曝光依d入門嘢先!

好,一於的起心肝學影相!!

姐咁
你其實唔係好鐘意影相

姐咁
你其實唔係好鐘意影相

我耐唔耐都會問自己呢個問題,可能我只係想影到上網見人地影到既野,但又冇動力一得閒就拎住部相機周圍影。

X100轉x100s轉x100t
呢排又想入反部x100

考慮緊要x100s 定t 好 有冇建議

有部x100t 黑色想放有冇興趣

how much

5k? 水貨尼 買左唔夠一年
有意留tg詳談

[亂入]放咗未呀青 我有興趣喎

未啊

18-55 夠唔夠wide 黎緊去switzerland
想轉xt2 kit鏡係咪必買 定 10-24

我覺得18已經好夠

我覺得18已經好夠

Xt2係咪一定要買埋直度 唔買少好多功能?

xa系列係富士最低階既板本
唔用富士sensor x tran之餘 (即無所謂富士色)
對焦亦較差
唯一唔同既就係有反mon
機本上冇乜人會買xa
再加上xa10 係上年貨 冇耐就出xa3 冇咩人買xa10
sales揾你散舊貨姐
得4k budget 又要反mon不如考慮下sony a5100
有冇人講下xe3?
想入手

等訂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞