Fujifilm討論區(26)FUJIKINA 2017

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
56mm f1.2 vs 90mm f2
大家點簡
我想買90MM 因為想要WR 但又驚90難用
56又無WR但係易用D

2個完全唔同定位,焦距同玩法喎⋯⋯
大家點簡
56又無WR但係易用D

我諗住買黎當人像鏡
網上普遍都係用呢兩支黎做比較
諗住放左部xt20同啲鏡換x100t
有冇人用過x100t
想知全開係咪真係咁差

巴打有咩鏡?
想收xt20同23.4

xt20
16.4
35.4
有冇人用過x100t
想知全開係咪真係咁差

真係幾差
用緊f覺得起碼2.8先用得

去到2.8已經差好遠喇喎
有冇人用過x100t
想知全開係咪真係咁差

全開係近拍先差

我都有呢個ovf 但好少用,有無人有興趣,巴打可以放平d

我都有呢部,
覺得好正wor,
細細部夠輕便,
影出黎真係唔差,
但本身都有xt2,去旅行就少帶x70,
唯有係香港帶多d出街

出街你只要有個細袋 / 背囊
帶埋佢係完全無重量咁濟
我依家都成日帶佢出去

帶開就會用!
唔明點解咁快停產

罪大呀嘛

sony 唔比 cmos 佢
d 人半年前就話會出x80
有cmos 都留返比自家一線產品啦
x70 呢個市場其實好細 x100 系列仲多人用

定位黎講其實X70仲抵玩過X100系列
又輕啲又可以反mon 畫質差唔多
重點係定價平得多
如果下代X80夠膽死賣7K
咁相信市場真係唔會大

定價好平咩
我見二手價同x100t 以下嘅機差唔多
如果佢出x80 一定係24mp cmos
咁佢都好難定價講真
x100f 當初定價一萬 我當x80 平三成都要7千
但依家定價同gr2 一樣都已經銷量麻麻地
賣7千真係會無人買 到時佢嘅對手係gr2加rx1

我都有呢部,
覺得好正wor,
細細部夠輕便,
影出黎真係唔差,
但本身都有xt2,去旅行就少帶x70,
唯有係香港帶多d出街

出街你只要有個細袋 / 背囊
帶埋佢係完全無重量咁濟
我依家都成日帶佢出去

帶開就會用!
唔明點解咁快停產

罪大呀嘛

sony 唔比 cmos 佢
d 人半年前就話會出x80
有cmos 都留返比自家一線產品啦
x70 呢個市場其實好細 x100 系列仲多人用

定位黎講其實X70仲抵玩過X100系列
又輕啲又可以反mon 畫質差唔多
重點係定價平得多
如果下代X80夠膽死賣7K
咁相信市場真係唔會大

定價好平咩
我見二手價同x100t 以下嘅機差唔多
如果佢出x80 一定係24mp cmos
咁佢都好難定價講真
x100f 當初定價一萬 我當x80 平三成都要7千
但依家定價同gr2 一樣都已經銷量麻麻地
賣7千真係會無人買 到時佢嘅對手係gr2加rx1

X70我入手個時係4千幾5千 講緊大行價
新手加筆直所限依加買xt10如何
遲啲玩耐啲應該會再轉

有限到幾多先?

其實如果可以想買xt20

唔急用不如儲下錢先
話就話鏡緊要D 不過XT20 正過XT10 好多

咁kit鏡係咪都夠用

夠 KIT記住買1855

我都打算買 X-T10
XT10 同XT20 唔知差幾多
唔知重有冇行貨?
之前用XM1 , 都係X-tran CMOS
D 色好靚
大家點簡
56又無WR但係易用D

我諗住買黎當人像鏡
網上普遍都係用呢兩支黎做比較

影人56無得輸
有冇人用過x100t
想知全開係咪真係咁差

巴打有咩鏡?
想收xt20同23.4

xt20
16.4
35.4

16.4放嘛???

@fujjjiii
係度諗好耐 究竟應唔應該放棄canon轉投富
上年旅行拎左X-E1同6D去 結果X-E1用多
今年拎左X100F 同6D去 結果6D多
有冇爸打分享下canon 專心富心 的經歷
仲係度1516

專心富士 就 入X-E3 同 等埋下年枝ultra wide 2.8
專心canon就 入16-35 2.8III
仲係度1516

專心富士 就 入X-E3 同 等埋下年枝ultra wide 2.8

5月入咗x100 之後7月轉咗x100t
9月賣晒所有canon數碼機 淨低部canon ae1p
宜家諗緊買xt20定xt2
仲係度1516

Why not both
利申 C F 雙修中
有冇人用過x100t
想知全開係咪真係咁差

巴打有咩鏡?
想收xt20同23.4

xt20
16.4
35.4

想收 xt20

Tg@Marvpo
仲係度1516

X100F 全開真係接受唔到
作為街拍機就
原本諗住今次旅行之後等嫌重就賣走部6D
但係可能今次冇拎X-E1 同18-55 去
淨係問人借左部100F 好似唔夠用先用返6D 咁
用6D影完 LR 執完自己又覺得滿意

但想知FUJI影星 得唔得 有冇人試過
仲係度1516

X100F 全開真係接受唔到
作為街拍機就
原本諗住今次旅行之後等嫌重就賣走部6D
但係可能今次冇拎X-E1 同18-55 去
淨係問人借左部100F 好似唔夠用先用返6D 咁
用6D影完 LR 執完自己又覺得滿意

但想知FUJI影星 得唔得 有冇人試過

Fuji lens 影 milky way 主要用 16.4
但係影星黎講有少許缺陷
有d review 話成像邊位會有 comatic aberration
有冇人用過x100t
想知全開係咪真係咁差

巴打有咩鏡?
想收xt20同23.4

xt20
16.4
35.4

有興趣

https://t.me/Ching5
用緊X-T10 1855同55200
想放1855入定焦
16.4定35.4全面d?
另外會入枝三羊12F2 for旅行影大景

ching我有12f2放,收唔收?
95%新,過保
剛剛買左x100f
d配件好貴
有d後悔買左原廠電
剛剛買左x100f
d配件好貴
有d後悔買左原廠電

想買
用緊X-T10 1855同55200
想放1855入定焦
16.4定35.4全面d?
另外會入枝三羊12F2 for旅行影大景

兩個月前入左三羊呢支WIDE ANGLE,
開心使用中,
係手動對焦麻煩左少少

我都諗緊放左支1855,想入16.4!!
猶豫當中
剛剛買左x100f
d配件好貴
有d後悔買左原廠電

副廠電質素麻麻
有冇巴打用緊14 2.8
點解好似個個都用16.4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞