Fujifilm討論區(26)FUJIKINA 2017

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
有冇巴打影完啲相會拎去快圖美曬

昨日曬咗批相發覺啲色同我機睇啲色差好遠
之前去左四國玩 影左小小相 分享下

手機用戶請注意 極多圖

https://lihkg.com/thread/388006/page/1

四國真心正 夠清靜
我之前都毒遊左9日

居然要靠執相

用Rx100 m3的 你屌sony啦
自問技術不足 但係都廢事再理d痴線
(Show blocked User-貓sir)
習慣用ipad執相
但Snapseed 讀唔到xt2 6000x4000嘅raw file
係咪一定要用VSCO 先得?

Lr個app唔得咩?

試過
開到原size 6000x4000
但Edit唔到
習慣用ipad執相
但Snapseed 讀唔到xt2 6000x4000嘅raw file
係咪一定要用VSCO 先得?

Lr個app唔得咩?

試過
開到原size 6000x4000
但Edit唔到

反而部mp240影嘅dng file就edit到

撘單問下,自己印定去比人曬好D

撘單問下,自己印定去比人曬好D

彩圖麗啦

交下功課
要本想買支90,而家又出支80,點揀好呀
各位比D意見
之前去左四國玩 影左小小相 分享下

手機用戶請注意 極多圖

https://lihkg.com/thread/388006/page/1

四國真心正 夠清靜
我之前都毒遊左9日

居然要靠執相

用Rx100 m3的 你屌sony啦

爸爸用乜嘢setting可以影到咁嘅色

唔係呀 執相的

有冇x100巴打

X100轉x100s轉x100t
呢排又想入反部x100

考慮緊要x100s 定t 好 有冇建議

有部x100t 黑色想放有冇興趣

how much

5k? 水貨尼 買左唔夠一年
有意留tg詳談

[亂入]放咗未呀青 我有興趣喎

未啊

題外話,點樣up 圖, 禁極都上傳失敗既
各位巴打你好
最近想買xt10同買xf 35mm f2既
因為第一次買fujifilm無知一問
想問下買xt10既話會唔會有鏡跟機嫁?

其實影相除左學點抄人地張圖既概念
亦要識轉數, 極慢快門去影人像
通常係會分開影兩次, 再後製P返落去
又或者星河+人像, 係要閃光燈影完人再長曝影星河

sorry 我對於p 圖既概念係用軟件沿住個人剪出黎,再貼翻落第二張相?咁咪好易串煲?一定有好多位好怪,定係我應該上網爬晒文先,我淨係用過foto beginner 攝影入門呢個網,有冇其他網比我補下習,我唔想比呢樣野困擾我咁耐

sorry 我對於p 圖既概念係用軟件沿住個人剪出黎,再貼翻落第二張相?咁咪好易串煲?一定有好多位好怪,定係我應該上網爬晒文先,我淨係用過foto beginner 攝影入門呢個網,有冇其他網比我補下習,我唔想比呢樣野困擾我咁耐

影星空最好有支2.8
基本上iso 1600/3200, 2.8, wide鏡, 20-25秒
再加上夠黑,方位正確
後製少不免
都會影到條銀河出嚟
買機無送技術 你見人地影到成條銀河出晒黎 好多時係要長曝
星軌就靠PS合成

你無心玩都唔會打咁多字啦 先學基本功 加油
巴打你想影銀河 首要條件係夠黑先 基本上一有光污染都GG
另外你岩岩講人像個到 你係set左幾多秒? 你身邊有行人行緊的話 其實唔洗用30s 我估計1s左右都應該可以了

利申: 攝影新手 無乜點實戰過上面所講既情況
各位巴打你好

買kit咪有,不過個價錢貴d
有冇人講下xe3?
想入手
各位巴打你好

買kit咪有,不過個價錢貴d

車係xt10 18-55mm kit 個個

影星空最好有支2.8
基本上iso 1600/3200, 2.8, wide鏡, 20-25秒
再加上夠黑,方位正確
後製少不免
都會影到條銀河出嚟

我唔識up 圖, 點解會上傳失敗既,我就係影唔到你呢d相,淨係影左幾粒光d 點,仲有執相我都係用手機vsco執到滿意就算,冇技術可言

我琴晚係2.8光圈,30秒快門,手動對焦無限遠,但好多outfocus ,wb 有張推左3000k 就會藍d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞