Fujifilm討論區(26)FUJIKINA 2017

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
有冇巴打用過16同14既比較?

之前睇過篇文講16好全能,大光圈人景皆宜,但咁多枝廣角鏡係14個變形控制最好

之後,我入咗16,開心使用中

16同23爭扎中

16近拍好好多又有WR
最近對焦距離0.15米
23焦距萬用啲平啲
但最近對焦距離0.28米
俾我揀16
依家用緊xt20+16-55 F3.5
黎緊要換支超wide鏡 主影景 有時會影下人像
首選10-24
但光圈得4 影人會唔會差左啲 同無左淺景深?
其次係三陽12 F2
性價比好似幾高咁
擇邊枝好
唔該各位ching

係咪講緊16-55 f2.8?
如果一枝鏡想ultra wide + 生活人像 =10-24 但f4自己諗, 如埋同1655 有d 重複

最簡單可以加12f2 算 影wide 先用, 平時收埋

16-55係廢kit黎 得f3.5
係咪姐係兩枝都入得過
不過兩枝個價差成倍喎
應該係16-50喎清

https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=246&t=5281765

係唔係廢kit. 睇你點用姐
想收部XT2 2手都咁難

點解?
我見肥花有兩三部放緊喎

點解?
我見肥花有兩三部放緊喎

比人買哂了

點解?
我見肥花有兩三部放緊喎

比人買哂了

X-T2真係唔錯
有心買出行貨吧啦巴打
最多咪免分

點解?
我見肥花有兩三部放緊喎

比人買哂了

X-T2真係唔錯
有心買出行貨吧啦巴打
最多咪免分

有無巴打知邊度有XT2 免分

點解?
我見肥花有兩三部放緊喎

比人買哂了

X-T2真係唔錯
有心買出行貨吧啦巴打
最多咪免分

有無巴打知邊度有XT2 免分

好多大鋪都有架喎
幾個月前係mk so 0 免分 xt2
有冇巴打用過16同14既比較?

之前睇過篇文講16好全能,大光圈人景皆宜,但咁多枝廣角鏡係14個變形控制最好

之後,我入咗16,開心使用中

16同23爭扎中

16近拍好好多又有WR
最近對焦距離0.15米
23焦距萬用啲平啲
但最近對焦距離0.28米
俾我揀16

如果23.4 同2比呢
各位巴打搞清楚
XC 16-50MM F3.5-5.6
XF 18-55mm F2.8-4
XF 16-55mm F2.8

依3支鏡入面 16-50同18-55都係kit鏡
但16-50主要係A系列既kit 不過百記好似有t20 kit

18-55係主力既kit既 基本上用得X-tran CMOS都係用佢

16-55依支係衡定F2.8 依支係最靚 一定要另外配 同時都唔平

果時on9唔識野
去百記買xt20
比個sales點9我跟左16-50kit
各位巴打搞清楚

但16-50主要係A系列既kit 不過百記好似有t20 kit

18-55係主力既kit既 基本上用得X-tran CMOS都係用佢

16-55依支係衡定F2.8 依支係最靚 一定要另外配 同時都唔平

果時on9唔識野
去百記買xt20

當你入完定焦之後你會少左用zoom鏡
1650定1855又有咩所謂
各位巴打搞清楚

果時on9唔識野
去百記買xt20

下次開post建議依3支鏡放埋入常見問題 好似好多新手都唔識分
各位巴打搞清楚

果時on9唔識野
去百記買xt20

下次開post建議依3支鏡放埋入常見問題 好似好多新手都唔識分

想問下cpl filter 係咪當唔到減光鏡用??,我想日光下都影到平滑水面,上網睇過係得,但sales又話唔得,會過曝,叫我買500幾蚊既nd filter , 原本隻cpl filter 只係$160,係咪個sales 想水我咋??

其實你知唔知CPL本身係用黎做乜先?
你想日光下都影到平溫水面
塊ND filter 的 f-stop reduction 要較大
價錢亦相應較高
Around $500 蚊 我估可能係Hoya個類質素的牌子
質素尚可

ps:下次做下功課至問啦
想問下cpl filter 係咪當唔到減光鏡用??,我想日光下都影到平滑水面,上網睇過係得,但sales又話唔得,會過曝,叫我買500幾蚊既nd filter , 原本隻cpl filter 只係$160,係咪個sales 想水我咋??

其實你知唔知CPL本身係用黎做乜先?
你想日光下都影到平溫水面
塊ND filter 的 f-stop reduction 要較大
價錢亦相應較高
Around $500 蚊 我估可能係Hoya個類質素的牌子
質素尚可

ps:下次做下功課至問啦

回樓上:
邊篇101咁大整惑?

CPL 只係將某一部分方向振既light wave CUT左佢,減光唔係佢本身既目的
結果係會有減...最多一級半級

你講緊日光下想影鏡面湖既效果係要減光減到shutter speed 去到秒既單位
講緊就算陰天,iso200 f/8 s.s.1/125s, 都要ND64以上先有機會做到

sunny day 下講緊用ND1000 減十級光啵

我估個位巴打可能誤會左
以為CPL的減光幅度 可以比得上ND filter的減光

我諗既然budget有限
就要衡量下
究竟想主要減少偏光的影響 還是直接減少光線進入鏡頭
畢竟兩者的效果都相差甚遠
回樓上:
邊篇101咁大整惑?

CPL 只係將某一部分方向振既light wave CUT左佢,減光唔係佢本身既目的

你講緊日光下想影鏡面湖既效果係要減光減到shutter speed 去到秒既單位
講緊就算陰天,iso200 f/8 s.s.1/125s, 都要ND64以上先有機會做到

我估個位巴打可能誤會左

就要衡量下

回樓上:
邊篇101咁大整惑?

我估個位巴打可能誤會左

就要衡量下

golden hour 可能有點勉強
blue hour 應該得掛

其實如果你唔太需要減少偏光的話
不如儲多少少錢
再買一塊nd filter

btw,你知唔知 iso100 得 jpeg file only?
影日落洗乜用到咁高nd
落腳架放慢快門啦
搞咁多功夫拎f/22 影出黎個質素包你後悔

一開始仲以為佢想中午日光日白去影添
回樓上:
邊篇101咁大整惑?

我估個位巴打可能誤會左

就要衡量下

不如儲多少少錢

btw,你知唔知 iso100 得 jpeg file only?

yes, 其實我係超輕度用家黎,除左平時會影少少女朋友同小朋友都唔多會郁部機 ,我上次去影日落,f22 iso 100 1秒快門都好似白晒咁濟,btw 上面有人話f22 唔得 係點解?乜影風景唔係應該細光圈 景深愈深愈好咩
回樓上:
邊篇101咁大整惑?

我估個位巴打可能誤會左

就要衡量下

不如儲多少少錢

yes, 其實我係超輕度用家黎,除左平時會影少少女朋友同小朋友都唔多會郁部機 ,我上次去影日落,f22 iso 100 1秒快門都好似白晒咁濟,btw 上面有人話f22 唔得 係點解?乜影風景唔係應該細光圈 景深愈深愈好咩

you should learn how to read the exposure indicator
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞