Fujifilm討論區(26)FUJIKINA 2017

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
有冇人講下xe3?
想入手

等訂

係唔係9月尾
大約$7000 body?

xa系列係富士最低階既板本
唔用富士sensor x tran之餘 (即無所謂富士色)
對焦亦較差
唯一唔同既就係有反mon
機本上冇乜人會買xa
再加上xa10 係上年貨 冇耐就出xa3 冇咩人買xa10
sales揾你散舊貨姐
得4k budget 又要反mon不如考慮下sony a5100

得4K budget就儲多啲錢先啦
多數呢啲價位都只係買到垃圾
A5100呢啲膠機又易壞
早兩年買左俾老婆冇耐就放左
一係就直接2手啦
有冇人講下xe3?
想入手

等訂

係唔係9月尾
大約$7000 body?

問左永萬, 未有價

對焦亦較差
機本上冇乜人會買xa
sales揾你散舊貨姐
得4k budget 又要反mon不如考慮下sony a5100

一係就直接2手啦

明白 如果多少少budget (6k左右)有冇咩機推薦
本身prefer fuji/canon/Nikon
但見後兩個都比較少反mon
定其實反mon都係Sony/olympus比較好

對焦亦較差
機本上冇乜人會買xa
sales揾你散舊貨姐

一係就直接2手啦

一定要反mon既話可以睇下Canon M6或者富士X70
但得水貨因為已經停產左一段日子
今日買多左張SD CARD比部X-T2
但我有個問題想問
當我較做一張SD CARD SAVE做 RAW 另一張SAVE做JPG個陣
我用手機APP WIFI SEND相去電話
點解佢直接當左影既相係RAW唔係JPG
I MEAN 個APP淨係SENSE到RAW 但JPG係同RAW同時間存在嫁嘛
但個APP就話無FILE可以傳送
到底係我唔識較 定係FUJI個APP有BUGS

個app 本身慢加柒算吧
無知想問 係咪影唔出觀景窗啲色? 啲色真係好正 有冇得較架

對焦亦較差
機本上冇乜人會買xa
sales揾你散舊貨姐

一係就直接2手啦

一定要反mon既話可以睇下Canon M6或者富士X70
但得水貨因為已經停產左一段日子

會睇下 唔該哂你地

要執色 要連機身MON 手機 電腦 一齊校
不過都係多餘 因為你俾人睇果陣 人地無校
所以無謂太執著
新手想問下如果影raw 喺部機入面轉 jpg 啲相係咪會靚啲?
新手想問下如果影raw 喺部機入面轉 jpg 啲相係咪會靚啲?

一撚樣

要執色 要連機身MON 手機 電腦 一齊校
不過都係多餘 因為你俾人睇果陣 人地無校
所以無謂太執著

較俾iphone睇is ok,反正大部分人都用iphone
18-55 夠唔夠wide 黎緊去switzerland
想轉xt2 kit鏡係咪必買 定 10-24

我覺得18已經好夠

Xt2係咪一定要買埋直度 唔買少好多功能?

唔會 , 只係有左會boost performance
不過直倒想買都買唔到 成個旺角都冇

一撚樣

大家影開raw定jpeg?
成日覺得fuji影raw好似浪費左d色

利申:raw+jpeg但連拍save相好慢

一撚樣

大家影開raw定jpeg?
成日覺得fuji影raw好似浪費左d色

利申:raw+jpeg但連拍save相好慢

一直JPG直出

參考下(賣下廣告)
https://lihkg.com/thread/388006/page/11?post=253
想入手全新35.4 有冇咩鋪推介,問過百記做緊3990
竟然無x80
宜家仲有無可能搵到x70全新
竟然無x80

我都想買 水貨應該有
竟然無x80

我都想買 水貨應該有

無曬黑色
竟然無x80

我都想買 水貨應該有

無曬黑色

我都想搵黑色
出星際望下先得
其實係咪有舖頭水電當行電賣

Lxxding Digital買過粒冇盒話行貨

用下腦打上行問啦

水既咪班人燒咗間舗

用下腦打上行問啦

水既咪班人燒咗間舗

去dcfever 買左粒 126s 問佢有冇保佢話行貨唔會有保

用下腦打上行問啦

水既咪班人燒咗間舗

去dcfever 買左粒 126s 問佢有冇保佢話行貨唔會有保

最緊要正貨 最怕水貨賣假貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞