毒遊四國.岡山 [多圖多字走甜無趣]

718 回覆
103 Like 2 Dislike

話咁快就返左黎 八日七夜眨眼就過左
就好似我既青春咁 一去不返

開始遊記之前 要多謝之前解答過我行程同鐵道資訊既各位巴絲
唔少得既當然仲有菊花萬人桶既UO
最後要感謝係旅途上遇到既好人好事好天氣

此行目的主要係觀光為主 影相同打遊記都係為左做個記錄
填補一下毒撚空虛既生活同心靈

第一次毒遊 頭一兩日係有小小唔慣
空虛寂寞同凍就不在話下 良辰美景當前 小弟就孤家寡人 形單隻影

最唔慣既仲有
我對新鞋 屌! 刮腳阿仆街
第一日痴住隨身膠布頂當 第二朝行行下一睇 哇屌 好撚多血絲阿
除鞋一望 屌!原來係對紅色襪甩毛
不過真係好撚痛 下午即刻買左幾對長襪換

不過總括黎講 成個TRIP都好撚正阿屌 天氣好 自然風光怡人
去到好多個位都情不自禁咁呻吟左兩聲出黎
阿 阿 真係好撚正阿

正式開始之前 有小小溫馨提示
1. 唔好著新鞋
2. GOOGLE TRANSLATE其實幾幫得手
3. 口在路邊 唔好怕 (柒就一時 班車走左可能就一日)
4. 諗到再打......
張圖咁撚細既 轉頭補返
張圖咁撚細既 轉頭補返

TESTING

DAY 1
由於上星期打風既關係 起飛DELAY左大半個鐘
結果去到高松 班機場巴士為左等客都DELAY埋

所以當我去到市區 食完野就決定將第一個景點順延到聽朝
我食左咩? 三點三緊係食個TEA啦

其實仲有個白汁意粉 不過就無雞皇既
但有好多火腿 疏菜 仲有南瓜天婦羅
應該係女性向 不過果陣咩都賣晒 又肚餓 照叫
有小小太咸 可能係D火腿
食完就出發去拎錢

去邊拎? 係時候輪到溫馨提示5出場
只要你有銀聯字樣既香港銀行儲蓄卡
(係DEBIT CARD 唔係CREDIT CARD)
就可以係日本既7仔或郵局用ATM拎錢架啦
(當然係要俾小小手續費啦)

個匯率拍得住香港某D找換店 隨時仲低
拎完錢就一路向西
唔係 係向酒店出發

完.
食TEA果到係瓦町 機場巴士有站到

而當晚既晚餐就係支那拉麵
我揀左鹽味 幾清 豬肉叉燒好嫩

張圖咁撚細既 轉頭補返

TESTING

請自行按圖放大
終於有包膠
終於有包膠

你唔推上黎 我諗住走數就算
g持
留名等睇岡山
DAY 2

既然仲有人睇 就試下打埋第二日
有人繼續睇就一路更新 希望唔會爛尾
覺得D相OK 就留個正皮啦

由於尋日MISS左既景點 其實就係我住既酒店附近
所以今朝就早小小出門口 當去晨運
講到晨運 就緊係去公園啦
咁係高松要去公園 當然就不得不提栗林公園

歷史野唔講啦 如果各位時間有限 又想去栗林公園
記得要跟南迥路線下 點解? 等陣你就知

不過意外既野 時有發生
影影下相我發現自己好似入左仙境咁
點撚解呢?大家睇下圖先

屌 應該係部相機過左一晚冷河
依家熱到出煙

不過好彩係太陽底下 影下影下 等部機WARM UP完就無事啦
D相仲見得下人

跟住園內行到咁上下就會去到一個地方
飛來峰
有睇過UO廣告既各位可能會覺得面善
點解? 因為張相其實就係栗林公園影既

唔好問我問解有對情侶係到 我唔想講

時間唔早(其實仲好早 不過今朝有第二個地方要去)
影左一陣相就繼續行程

登登登登 誠意為各位推介高松GATHERING性地
個廁所係小山上面 人煙罕至

不過我就無去到既 繼續行

然後經栗林公園北口出去
出發去食高松最出名既烏冬做早餐
不過由於隻腳劇痛既關係 已經無咩MOOD影相啦
我食果間叫松下製麵所 其實係廠黎 但有做堂食
食落比較軟糯 麵邊有小小散 但味道幾好 仲可以加其他配菜
一玉只賣200日圓 一個字 抵屌!

呢個係JR栗林北口 班次比較疏 各位去之前記住查時刻表
不過計劃係永遠趕不上變化既 當我食完麵黎到果陣
架車已經岩岩開左
結果我就係到同另外幾條友等左半個鐘車先去到高松站

未完待續

上面有張圖UP錯左
剛剛去完高松留名
終於有包膠

唔好呀,我一定睇 當留我回憶都好,未必有機會再去
終於有包膠

去完包你話正 如果天公造美仲正
我去八日 七日都係藍天白雲 有時直頭晴空萬里
留名等睇岡山

岡山不愧係晴天之國 後樂園有藍天襯托真係好撚靚
終於有包膠

我好驚打風阿仆街 天氣決定一切,
聽你咁講,好想快啲到出發日阿
入到栗林公園有冇路線行,定9行就得
終於有包膠

定啦 我都係打完風後先飛
黎緊四國好似會落雨 到你去應該轉晴啦
終於有包膠

定啦 我都係打完風後先飛
黎緊四國好似會落雨 到你去應該轉晴啦

係,要落好落哂佢
入到栗林公園有冇路線行,定9行就得

其實認住南/北 跟住鳩行就得
只揀一邊就南啦
你會講埋呢4點

1. 唔好著新鞋
你會講埋呢4點

1. 唔好著新鞋

黎緊打 如果諗到會再俾D提示
希望俾到小小有用既資訊俾想去既各位
你會講埋呢4點

1. 唔好著新鞋

黎緊打 如果諗到會再俾D提示
希望俾到小小有用既資訊俾想去既各位

期待
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞