Fujifilm討論區(26)FUJIKINA 2017

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
影人像的話 xt20 買邊枝好啲
35 f1.4
56 f 1.2
50f2
35 f1.4
56 f 1.2
50f2

一定係
幫人問
影相拍片55波
想買xt20
諗緊買kit定body再加支鏡
budget唔過$8000
btw其實fuji拍片得唔得㗎
黎緊會去旅行想買部新機 主要影人同風景
想問xt-20再配支35 1.4好定xt-2 ?

你意思 xt20 + 1855 + 35
or
xt2 + 1855
?

我選後者
主要影風景,星,恆河 買邊款鏡比較好

Milky way or The Ganges?

Milky way or The Ganges?

Milky way
35 f1.4
56 f 1.2
50f2

一定係

why not both?
室內35
室外56
有無巴打試過支鏡 發霉
我發現支18-55 第一層玻璃內有5條霉
有無巴打 畀下建議我點搞

影出黎成像重未有問題, 但我個人覺得 d霉礙眼
已過保養,我係咪應該上廠整好
35 f1.4
56 f 1.2
50f2

一定係

室內35
室外56

有咁多筆直先得架
琴日係日本買左部 XT20 連 18-55鏡 退埋稅101000yen (唔知有無買貴
事緣渣車上六甲山用電話 影完都唔知影緊咩
所以買左部無反相機學下野
有小小想問
暫時都諗住一機一鏡走天涯 想問下保養 方面有無咩防潮箱/設計會岩一機一鏡

DCFEVER 二手XF16 兩支都要6K 咁貴 真係出街買全新好過

有無師兄用緊呢支 比D意見 想買支大光圈室內外用 唔洗換鏡
35 f1.4
56 f 1.2
50f2

一定係

室內35
室外56

有咁多筆直先得架

先35

再56.2

二枝都必入😄
DCFEVER 二手XF16 兩支都要6K 咁貴 真係出街買全新好過

我放緊5k冇人問津
富士啲鏡無stabiliser 搞到想入多支鏡
富士d色真係好撚好j阿

不過去緊旅行發覺入左塵 由撚得佢 繼續j
想放新浄 x pro1 有冇人要
想放新浄 x pro1 有冇人要

巴打放咩價位

傳聞下年出x-t2s會有機身防震
富士d色真係好撚好j阿

不過去緊旅行發覺入左塵 由撚得佢 繼續j

CHING記得出下圖分享下

APSC鏡嚟講,變焦除咗16-55之外其他全部有OIS,定焦冇OIS但光圈九成九都有F2或以上,一般情況下都夠用

我放緊5k冇人問津

ching點解賣既?唔好用咩?

好用係好用,但係我影玩具多,太wide唔係咁適合,會有distortion
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞