Fujifilm討論區(26)FUJIKINA 2017

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
用緊16.4 23.4 18-55
16係唔算太wide但夠用
畫質冇得彈又冇咩變形
畫質冇得彈又冇咩變形

16.4
諗緊23f2定16.4
畫質冇得彈又冇咩變形

16.4

有錢必出
有冇巴打用過16同14既比較?
依家用緊 fuji10-24 同 fuji18-55, 應唔應該賣左佢換做 16-55 / 16.2 + 35f1.4? 1024幾方便但係f4唔太鐘意

ps: 平時影開街同景多

用緊10-24 18-55 16.4

10-24 旅行必帶 唔好話遲d出8-16 旅行影相唔等人,8-16 都一定勁重
16.4 影人影景室內用
18-55 kit買 長擺防潮箱

諗緊23f2定16.4

價錢差成倍喎

黑市巴係用90f2?

之前睇過篇文講16好全能,大光圈人景皆宜,但咁多枝廣角鏡係14個變形控制最好

之後,我入咗16,開心使用中

黑市巴係用90f2?

Cooke 150mm
有冇巴打知嚟緊支200/2大約幾時出
有冇人用XE1玩舊鏡?用峰值你地教高定低?

我較高,好似睇得清楚d
買左支新鏡
想放支23mm 1.4 行貨 今年買
有興趣可以搵我
https://t.me/wt001
依家用緊xt20+16-55 F3.5
黎緊要換支超wide鏡 主影景 有時會影下人像
首選10-24
但光圈得4 影人會唔會差左啲 同無左淺景深?
其次係三陽12 F2
性價比好似幾高咁
擇邊枝好
唔該各位ching
首選10-24
其次係三陽12 F2
性價比好似幾高咁
擇邊枝好
唔該各位ching

係咪講緊16-55 f2.8?
如果一枝鏡想ultra wide + 生活人像 =10-24 但f4自己諗, 如埋同1655 有d 重複

最簡單可以加12f2 算 影wide 先用, 平時收埋

16-55係廢kit黎 得f3.5
係咪姐係兩枝都入得過
不過兩枝個價差成倍喎

之前睇過篇文講16好全能,大光圈人景皆宜,但咁多枝廣角鏡係14個變形控制最好

之後,我入咗16,開心使用中

16同23爭扎中
首選10-24
其次係三陽12 F2
性價比好似幾高咁
擇邊枝好
唔該各位ching

Wide 鏡點樣淺景深

用個䐉諗下~~
有冇巴打知嚟緊支200/2大約幾時出

社長唔係呢度出現直接問佢啦
首選10-24
其次係三陽12 F2
性價比好似幾高咁
擇邊枝好
唔該各位ching

係咪講緊16-55 f2.8?
如果一枝鏡想ultra wide + 生活人像 =10-24 但f4自己諗, 如埋同1655 有d 重複

最簡單可以加12f2 算 影wide 先用, 平時收埋

16-55係廢kit黎 得f3.5
係咪姐係兩枝都入得過
不過兩枝個價差成倍喎
應該係16-50喎清
各位巴打搞清楚
XC 16-50MM F3.5-5.6
XF 18-55mm F2.8-4
XF 16-55mm F2.8

依3支鏡入面 16-50同18-55都係kit鏡
但16-50主要係A系列既kit 不過百記好似有t20 kit

18-55係主力既kit既 基本上用得X-tran CMOS都係用佢

16-55依支係衡定F2.8 依支係最靚 一定要另外配 同時都唔平
各位巴打搞清楚
XC 16-50MM F3.5-5.6
XF 18-55mm F2.8-4
XF 16-55mm F2.8

依3支鏡入面 16-50同18-55都係kit鏡
但16-50主要係A系列既kit 不過百記好似有t20 kit

18-55係主力既kit既 基本上用得X-tran CMOS都係用佢

16-55依支係定F2.8 依支係最靚 一定要另外配 同時都唔平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞