Fujifilm討論區(26)FUJIKINA 2017

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
今日買多左張SD CARD比部X-T2
但我有個問題想問
當我較做一張SD CARD SAVE做 RAW 另一張SAVE做JPG個陣
我用手機APP WIFI SEND相去電話
點解佢直接當左影既相係RAW唔係JPG
I MEAN 個APP淨係SENSE到RAW 但JPG係同RAW同時間存在嫁嘛
但個APP就話無FILE可以傳送
到底係我唔識較 定係FUJI個APP有BUGS

你過相既時候 有無睇清楚自己搵緊邊張卡既相
應該你係睇相個到簡返卡1定卡2
之後就可以搵到&過到JEPG檔
18-55 夠唔夠wide 黎緊去switzerland
想轉xt2 kit鏡係咪必買 定 10-24

我覺得18已經好夠

18即係FF既27
我自己就唔夠啦 我去旅行就一定跟支10-24
外國總係有d景令你後悔無帶ultra wide鏡

我覺得18已經好夠

18即係FF既27

我自己就不嬲無wide鏡 最wide都係用等效24

同埋其實影景可以用LR合panorama,要幾wide都得

我覺得18已經好夠

18即係FF既27

冇錯 但平時真係少用
可能係我用唔著
其實係fuji 機身mon靚定點 係相機睇d暗位有detail,但去到iphone睇就變死黑
其實係fuji 機身mon靚定點 係相機睇d暗位有detail,但去到iphone睇就變死黑

我長開DR400 效果唔錯

因住隻貓沖入黎咬你

因住隻貓沖入黎咬你

BLOCK左好耐
有冇巴打影完啲相會拎去快圖美曬

昨日曬咗批相發覺啲色同我機睇啲色差好遠

撘單問下,自己印定去比人曬好D

彩圖麗啦

佢地有做數碼沖印??

EVF個mon靚過機身mon喎

講緊機身mon vs iPhone

EVF個mon靚過機身mon喎

講緊機身mon vs iPhone

喺電腦睇埋真係三回事
所以我都係電話睇算
想問問
XT2 video shooting期間用唔用到峰值對焦
XT1好似唔得
有4K F-Log
諗緊up唔upgrade
想問問
XT1好似唔得
有4K F-Log

T2 video shooting期間用到峰值對焦

好難張相無details 會轉mon 睇到有details
以睇到多d 野為準
想問問
XT1好似唔得
有4K F-Log

T2 video shooting期間用到峰值對焦

唔該晒
但4K F-LOG要HDMI external output
等可以upgrade到唔使
或者出新機唔使再external先換算
反正fuji拍片仲未成氣候
D750-->xt2 落左fuji坑
有無人試過拎xt20去零下幾度-十幾度既雪地
有無咩大問題出現
有無咩大問題出現

拎得起錢去雪地旅行
拎唔起錢換X-T1/2
有無咩大問題出現

拎得起錢去雪地旅行
拎唔起錢換X-T1/2

哈爾濱咋wor 唔係瑞士果d
有無咩大問題出現

拎得起錢去雪地旅行
拎唔起錢換X-T1/2

十二月去瑞士嘅話xt20係咪會唔夠做
有無咩大問題出現

拎得起錢去雪地旅行
拎唔起錢換X-T1/2

幫啲電做足保暖措施
小心啲用應該頂得順既其實
有無咩大問題出現

拎得起錢去雪地旅行
拎唔起錢換X-T1/2

幫啲電做足保暖措施
小心啲用應該頂得順既其實

驚室外入室內會有「融雪」咁滴水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞