Fujifilm討論區(26)FUJIKINA 2017

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
回樓上:
邊篇101咁大整惑?

CPL 只係將某一部分方向振既light wave CUT左佢,減光唔係佢本身既目的
結果係會有減...最多一級半級

你講緊日光下想影鏡面湖既效果係要減光減到shutter speed 去到秒既單位
講緊就算陰天,iso200 f/8 s.s.1/125s, 都要ND64以上先有機會做到

sunny day 下講緊用ND1000 減十級光啵

我估個位巴打可能誤會左
以為CPL的減光幅度 可以比得上ND filter的減光

我諗既然budget有限
就要衡量下
究竟想主要減少偏光的影響 還是直接減少光線進入鏡頭
畢竟兩者的效果都相差甚遠

golden hour 可能有點勉強
blue hour 應該得掛

其實如果你唔太需要減少偏光的話
不如儲多少少錢
再買一塊nd filter

btw,你知唔知 iso100 得 jpeg file only?

yes, 其實我係超輕度用家黎,除左平時會影少少女朋友同小朋友都唔多會郁部機 ,我上次去影日落,f22 iso 100 1秒快門都好似白晒咁濟,btw 上面有人話f22 唔得 係點解?乜影風景唔係應該細光圈 景深愈深愈好咩

光圈收得太細,會有繞射問題,反而會影響成像,物理結構問題黎。
簡單啲講,一段應該用F8-11左右,再決定個最低iso200/400/800(DR100/200/400),因為日落反差大,你要決定保留幾多高光/暗位,最後先決定快門時間用幾多秒。同埋新手影風景最重要既唔係任何filter,而係一枝腳架!

學好曝光三角先,filter到你靈活運用曝光三角之後,知道欠啲乜野,先再買其實都得,CPL,ND2-1000 ,GND,rGND.....都係影風景主要會用到既filter,一步一步黎
回樓上:
邊篇101咁大整惑?

CPL 只係將某一部分方向振既light wave CUT左佢,減光唔係佢本身既目的
結果係會有減...最多一級半級

你講緊日光下想影鏡面湖既效果係要減光減到shutter speed 去到秒既單位
講緊就算陰天,iso200 f/8 s.s.1/125s, 都要ND64以上先有機會做到

sunny day 下講緊用ND1000 減十級光啵

我估個位巴打可能誤會左
以為CPL的減光幅度 可以比得上ND filter的減光

我諗既然budget有限
就要衡量下
究竟想主要減少偏光的影響 還是直接減少光線進入鏡頭
畢竟兩者的效果都相差甚遠

golden hour 可能有點勉強
blue hour 應該得掛

其實如果你唔太需要減少偏光的話
不如儲多少少錢
再買一塊nd filter

btw,你知唔知 iso100 得 jpeg file only?

yes, 其實我係超輕度用家黎,除左平時會影少少女朋友同小朋友都唔多會郁部機 ,我上次去影日落,f22 iso 100 1秒快門都好似白晒咁濟,btw 上面有人話f22 唔得 係點解?乜影風景唔係應該細光圈 景深愈深愈好咩

光圈收得太細,會有繞射問題,反而會影響成像,物理結構問題黎。
簡單啲講,一段應該用F8-11左右,再決定個最低iso200/400/800(DR100/200/400),因為日落反差大,你要決定保留幾多高光/暗位,最後先決定快門時間用幾多秒。同埋新手影風景最重要既唔係任何filter,而係一枝腳架!

學好曝光三角先,filter到你靈活運用曝光三角之後,知道欠啲乜野,先再買其實都得,CPL,ND2-1000 ,GND,rGND.....都係影風景主要會用到既filter,一步一步黎

多謝巴打教路 ,我再研究下先
做咩咁靜 入哂group 吹水?
有人有XE3嗎?可以講下感覺如何?
做咩咁靜 入哂group 吹水?

呢度太多殘疾人士

好hi

同用落反應xt20差唔多,

好細部, 扎實過xt2 dd

但無左4向鍵, 指公多左位放, 手感好d

touch-fn慣左就好順手
睇相就電話式操作反應幾好, 女友大讚

無DRIVE轉盤, 下下都要按制揀,有d唔方便

有藍牙, 連電話方便左

xe2可以考慮升級

伸利: rx100i>>>xt20(借人)>>>xe3
鐘意rangefinder

有藍牙, 連電話方便左

xe2可以考慮升級

我主要係JOYSTICK VS FN BUTTON
Xt20 攞上手好細部,XE3 手感係幾好。但又貴過Xt20,諗死人

有藍牙, 連電話方便左

xe2可以考慮升級

Xt20 攞上手好細部,XE3 手感係幾好。但又貴過Xt20,諗死人

JOYSTICK無得輸

有藍牙, 連電話方便左

xe2可以考慮升級

JOYSTICK無得輸

X-E3 係咪都係made in china
Fujifilm X Magnum
"HOME" Project
15位Magnum 攝影大師以 Home 作主題係七個不同城市搞個相展
好希望可以黎轉香港

https://www.youtube.com/watch?v=XDSV00tO4yg

For more details,
http://home-magnum.com/en/

Press release
http://www.fujifilm.com/news/n170907_09.html
一月去落雪地方打算換部xt1
放緊部新淨xt10 body...水貨未過保 用左四個月
有興趣既巴打可以tg我
https://t.me/aromaticity
x-e3跌到落幾多錢先算合理?

起碼同xt20差唔多先
[quote]有人有XE3嗎?可以講下感覺如何?

富士新手岩岩入左,好輕手感唔錯,
Touch mon係好方便,但仲未好熟部機
Btw 係咪有telegram group
https://t.me/fujifilmlihkg

起碼同xt20差唔多先

我等緊跌價 xe3依家費XT20 $1500
新手主要影景應唔應該買xe3同配咩鏡好
日夜景都會影

起碼同xt20差唔多先

跌到6000即入

起碼同xt20差唔多先

跌到6000即入

Xt20 出咗一年先7千幾,跌到6000難啲

起碼同xt20差唔多先

跌到6000即入

大陸個邊拆kit 好似賣緊5300人仔

起碼同xt20差唔多先

跌到6000即入

香港xt20
kit 都係7千幾

起碼同xt20差唔多先

跌到6000即入

香港xt20
kit 都係7千幾

我講緊xe3 body 5350人仔
xt20 香港都係賣緊5800
想問下 23.4 同 232 對焦表現差幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞