Fujifilm討論區(26)FUJIKINA 2017

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
諗緊加入fujifilm大家庭 街拍/旅行用為主,所以輕便係好大考慮因素,自己又用慣定焦,xt-20 + 23 f2係咪最好選擇喇?係咪應該上showroom試下岩唔岩先,再出去搵邊度平再買?
諗緊加入fujifilm大家庭 街拍/旅行用為主,所以輕便係好大考慮因素,自己又用慣定焦,xt-20 + 23 f2係咪最好選擇喇?係咪應該上showroom試下岩唔岩先,再出去搵邊度平再買?

唔知你有無睇第一頁
quote番衣冠禽獸巴打ge cm

23.4 - 好sharp, 但感覺偏clinical, close up表現好,散景唔係好creamy, 影人普通, 但影景同做隨身鏡一流

23/2 - 對焦1米以外夠sharp, 1米內垃圾, 呢個價唔值, 等多一年
今日買左16 55 2.8 , 對焦好快 畫質好好 好滿意

唔知你有無睇第一頁

23.4 - 好sharp, 但感覺偏clinical, close up表現好,散景唔係好creamy, 影人普通, 但影景同做隨身鏡一流

23/2 - 對焦1米以外夠sharp, 1米內垃圾, 呢個價唔值, 等多一年

搭單問埋,我都考慮緊XT20+23.2
睇左好多文都話23.2好普通,近拍好軟,唔值
同光圈下既話,同支1855 kit 係咪差唔多質素?
呢支普通都3000+好貴,但唔入呢支既話我會轉會
買二手 x-t20 有冇咩特別野要check

銀行戶口

唔知你有無睇第一頁

唔係, 對比起kit 我覺得23.2 靚好多
只係近拍唔得

唔知你有無睇第一頁

只係近拍唔得

Kit 18-55 本身唔差 高質又方便
23F2 但唔近拍影人掃街無問題 又細支過18-55又防水滴 23有F2 18-55都無咁大光圈 散景無得比

唔知你有無睇第一頁

只係近拍唔得

Kit 18-55 本身唔差 高質又方便
23F2 但唔近拍影人掃街無問題 又細支過18-55又防水滴 23有F2 18-55都無咁大光圈 散景無得比

定焦成像點都會好d,我都有上youtube睇過d review,近拍收細光圈可以減少個問題?
想放 10-24, 有無巴打有興趣?

telegram 傾
https://t.me/wtfbbbq
Fujifilm X-T20 with 16-50 and 50-230mm kit 定 18-55 點揀好?

18 55 唔洗諗
畫質上: 1650 同50230 都係xc系列
出黎成象唔sharp, 光圈又細
18-55 可以話kit鏡入面算唔錯
焦距上: 一般人長鏡真係用唔多 帶出街又煩

miss咗呢轉優惠買水貨好唔好

話時話佢e 家有得訂番未?
Fujifilm X-T20 with 16-50 and 50-230mm kit 定 18-55 點揀好?

18 55 唔洗諗

平平地要xc kit摸熟左轉定焦好過啦

18 55 唔洗諗

平平地要xc kit摸熟左轉定焦好過啦

我睇法係 , 買左定焦後 去旅行都係帶1855
諗住買x100f,用信用卡買邊度穩陣
豐澤個d好似唔見有
有冇巴打試過XA3
上網睇話佢畫質都唔錯
但彈佢慢 對焦慢 運作都慢
想問下佢依種慢究竟係邊種水平?見佢水貨三千幾好似幾抵玩
諗緊佢同Panasonic GX85(GF9)
利申:用開慢機 Pentax K30 K7 K10D...
有冇巴打試過XA3
上網睇話佢畫質都唔錯
但彈佢慢 對焦慢 運作都慢
想問下佢依種慢究竟係邊種水平?見佢水貨三千幾好似幾抵玩
諗緊佢同Panasonic GX85(GF9)
利申:用開慢機 Pentax K30 K7 K10D...

二手 xe2
加支定焦

前笨記用家
夠錢買10-24mm 係咪唔需要買samyang 14mm?
二手XE-2 + 1855
$4000
抵唔抵?
$4000
抵唔抵?

正常價 睇CONDITION
有得訂Xe3 + 1855

一萬蚊!!
$4000
抵唔抵?

正常價 睇CONDITION

Thx~
睇相見佢都幾新淨
考慮緊入唔入,定可以壓低d 價
夠錢買10-24mm 係咪唔需要買samyang 14mm?

你本身用途係乜?
仲有Fuji 係配 samyang 12mm f2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞