[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (118) 1635GMii收貨區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
幫人問
依家買a7c會唔會好不智 無影過相 想試下
黎緊11月去影楓葉
1635 2470 兩枝大三元都有晒
平時都係影下條女多
愁緊最尾果枝變焦買gii定gmii
Gmii 成20cm長我驚放唔落個pd 10L sling
平時出去會兩枝帶晒,帶晒之後都仲有位放多枝
1代?
PD應該有interior dimension俾你check。
Wandrd 9L都放到70200 2.8,我估PD 10L冇問題。
支17-50個貼痴得衰,勁難轉個焦距
撕左走
Yes
定直接叫佢上7c2?
咁都係睇budget啫
淨係影相 budget又有限 a7c一代都唔錯
鬆動d咁梗係a7c2好 不過要預埋錢買鏡頭
c1 menu仲係舊menu
好似同而家d機種有代溝咁
佢話打直最盡23 cm,應該ok
但係gmii 係咪真係有需要重d又貴d又大d
但係影人有大光圈好似又正d
基本用到都有齊
我見Muse 介紹時候個介面都好用
可以考慮Tamron 70180G2,質素及得上GM2。
至於GM2,必要就冇,不過應該係我七支鏡中嘅最愛內在質素以至外觀都做得太好

碌FB見到,純分享
另外兩支gm需要同第三支gm一家團聚
原來可以咁用
如果6000千筆直左右
會買龍仔17-50 定係原廠2手1635 g鏡好
本身有支2470gm2 用途主要影景
lightroom ipad 讀到a7c2嘅raw,但相機嘅描述檔得矩陣,冇其他風格設定咁奇怪嘅
添少少 sigma 14 F1.8

或者viltrox 16mm f1.8
sigma 14 F1.8太重+太貴, 狗也不屌
舉鐵馬

睇完包膠 viltrox個支唔重又幾正 黎緊都想搞支
Viltrox 爬過好似唔錯評
咁想問買行定水? 因為怕佢好似龍仔咁水貨唔保
淘佬平過香港 3700
香港買睇price.com 42xx有啲行貨送塊h&y濕鳩uv

唔好買水 出事無仇報
14gm
Sir yes sir
真心咩 gm
8千尾
真心咪嘥錢買啲唔上唔落
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞