[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (118) 1635GMii收貨區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
原本諗住入兩張sandisk v30, 諗諗下唔差在等多半個月。希望到時v60 prograde 有平
CHING 希望你可以分享多D
小弟主攻digital design , 又玩下攝影
有時想印大大張放Studio 自High
去到印刷依部份就好缺乏經驗

色彩管理依樣野
只有落幾多功夫去避險
或點樣有效率地避險
太多變數沒有所謂完美

我個人覺得 Apple device 既好處係
佢地個mon coloring係kind of align
不會太離經叛道
已經可以減少一大部份煩惱
但再下一個Step 印刷
有咩可以留意可以有效率地追色?
好問題,冇研究過,so far喺香港幾張咁大嘅都唔覺佢痴(換過下相架)。或者得閒拆下會有幫助?應該係太耐唔郁先會。
印相定印你d design artwork
印相錶相
offtopic Digital Work 好多時都有相既🤣
接受到55.8嘅紫邊同散景就揀佢
咁你自己都答咗你自己了
50.2
想問下creative looks是咪要a74打後出既機先有?
用緊A7R3, 從來未用過picture profile, 次次都係入lightroom搞
a7r3 冇creative looks,但有creative style
有巴打答咗,raw無影響
不過執相部分會睇用咩環境而output相應color space
工作上啲相係會落proof printer做打稿,會落offset印,而且係跟G7 color management做cal色,所以會由raw入C1 out Argb去PS做執相,執完會再轉一次color space去要做output嘅個條icc,睇下色轉變左幾多,例如轉是但一條cmyk見到變左少少色,會再係張cmyk再做調整,但問題就會出現,即使係cal好mon同printer統一咗color space但都會或多或少有差別,所以係出proof後如果效果唔滿意係會再對住張proof望住件product再作調整,不停來回呢個動作,不過真係好高要求先會去到咁執著,一般都唔會來回太多次,作本問題

如果係自己相,我一律出srgb,因為最能確保我同你睇到嘅張唔會相差太遠
如果真係認真答你,自己買部printer,買隻i1 profile做cal色,再用唔知幾多個鐘嘅時間去cal紙白,再cal色彩,咁就係有效地利用到最大嘅color space而又追到色
想換隻紙print,咁以上動作又再做一次
但呢一方面要知嘅真係上堂咁講,另一個層面嘅話題了
屌你地班印刷佬
唔係打夠一大版 用ctp嘅話 根本打稿都打唔準
一要併其他人嘅稿d色就唔同
D客有時唔夠派 要加打幾張 交返套菲林比你地打
都可以錯晒 都唔知點同客解釋
Fuji xe4 轉會 a7cii
月中去東京諗住出支龍仔 28200 玩住先
無花生食,我都一向支持唔好咁執著,同樓上師兄一樣心態
做法上係有好多種,但好大程度都係儀式感嚟涉及到第三者嘅情況下就唔好講有追唔追色了,可變因素太多,色即是空,空即是色,放下執著,自己覺得滿意自high到就好,見到啲人成日話直出印相,我就真係食花生喇
gm
放支俾你上星期買 想轉28-70
可以 tg 傾傾,不過我仲研究緊邊支啱啲

有冇巴打用過sirui嘅鏡睇評測好似幾靚
第一次聽佢有出鏡
我見佢都岀左幾年 但電影鏡黎 冇乜人討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞