[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (118) 1635GMii收貨區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
琴日部a74差唔到電
插左落去無著燈
關唔關個電壓事?
係日本旅行緊
你插得都係5V DC,唔應該同電壓有關。
個 Charger 差唔差到其他嘢?
琴晚去摸下部70200gm2
真係好能輕 拿上手好似同2470gm2差唔多
好似差個尿袋又得
琴日個相機有一下係有燈,我換一換位又唔得
兩支gm都好似差幾百g,有咁似咩
手感真係差唔多 但數據上真係差好多
2470墮手少少添 覺得
如果就咁去showroom短時間拎上手會難啲分到
除非你本身都手無縛雞之力
你嗰張白卡?無寫名V60嘅卡好似最低寫入速度唔夠穩定,所以唔畀錄。
大mon 用緊asus pro art 暫時都滿意
ProArt應該係性價比最高嗰幾隻,我揀Philips主要係想試OLED

之前搞完一大輪,其實太多因素影響睇既顏色
衣家已經無咁執著
如果個charger以前用到應該唔關事,會唔會唔夠watt數?
可以的話試吓第二個charger。

我就用開外置charger,差起上來冇咁熱。
睇黎都要買返個
我係呢張

我都有張128,Sony機唔會證佢做V30-V90,放棄啦。
但我記得呢張錄到H.264 4K60p 8bit
冇咩好建議俾你, 俾個正評你先講
歡迎你
拎來做士啤卡
啱啱上個月買左prograde v90 128
淘佬買錯左黑色smaillrig 7c2底坐
有無師兄願意接手
主要係曬相,其次係俾人係iPhone睇返。
出到DCI-P3同啱色都差好遠下(假設NightShift冇開)。之前隻Dell執完啲相,喺iPhone睇返係完全over saturated 同太喑。
除非做展覽 自己曬相同提供埋mon
否則真係唔洗咁執著
網上又控制唔到睇個個人嘅mon

商業印刷仲死
就算打晒稿比人跟色都係打飛機
唔同紙有唔同影響 紙背面印咩又控制唔到
柯式個師傅壓大力少少又差少少
頭張同尾張又差少少
噴墨 數碼仲晒氣

真係執個大概就算
關唔關用冇闊色域既mon 執完相, 拎去啲闊色域既mon睇既事?
真係, 自己個靚mon執完
結果人地一句, 你果邊睇到姐, 我呢邊睇唔到啵
色準係一個基準,之後跟呢個基準去調色,當然人哋用咩睇就真係控制唔到。
我而家都放棄,買隻新Mon返嚟隻x-rite又話唔支援。
我理解係,主要係隻Mon啲色唔啱。
細色域(sRGB)執完去大色域Mon(DCI-P3)睇,或者printer(AdobeRGB)印出來,理論上應該冇compression
*假設大色域完全包括細嗰個色域;ARGB同DCI-P3並唔完全overlap。

所以sRGB 100%嘅mon執完,喺iPhone睇應該出得返一模一樣色。差在你執相嗰陣會miss左DCI-P3裏面原本可以揀嘅一堆顔色。如果你本身喺一隻DCI-P3嘅Mon上面執,你有機會用到多啲色去睇張相。

有興趣可以睇下DxO篇article,解得幾好。
https://www.dxo.com/news/white-paper-wide-gamut/
一樣就冇可能,但求唔好差太遠
iPhone同Apple monitor個calibration其實已經幾統一同準,所以我都係用佢來做reference。不過都有乜Q Truetone/Nightshift
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞