[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (118) 1635GMii收貨區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
先問,介唔介意淘先,唔介意嘅就搵一隻ITGZ嘅牌子,$76有,全金屬,散熱又不錯,穩定無出過事
我自己已經玩玩下升咗上去acasis TB3 case
,穩行2500-2700mb/s,基本上一做完野影完就放相入去,插住行C1/photoshop,同樣無出過問題,不過會貴少少,$500左右
如果屋企有靚mon其實可以上mac mini
好似先四千幾 夠執有凸
M3 pro咁撚仆街
除左閹左兩粒performance core
仲閹埋條bus
個moon分分鐘仲貴過部mac mini
想執來曬或者俾其他iPhone睇,隻Mon係要有啲條件
我之前隻Dell S3221QS真係執完電話睇返變哂色
而家100%Srgb mon都唔係好貴姐

再上奶mon就Mbp算
有啲後悔上28-200

今日去出去老蘭掃街 光圈唔夠 要係咁推iso

定係入支大光圈定焦開心下好 28-200留返去旅行/日頭用
買完moon仲要買隻spyderX黎cal啱色
平時用開咩color space執相?
不過VA Panel同曲mon又真係唔啱用嚟做執相或平面工作......開AI睇條線都係曲嘅
2.8端夠唔夠用? 夜晚影上邊隻都會唔夠光
有陣要zoom到70-80咁上下影人 一暗唔夠做 要焗推iso

轉用35.4自信返晒黎 搞到而家想入支50/85大光圈影人
大家知唔知 mac studio 幾時會跟上m3版本
本來諗住年尾買
咁都係一樣 35.4都滿足唔到遠zoom 嗰part,

要滿足低光影相 要帶兩支鏡,到時換完鏡頭,小丑都嚇完人走左
都可以買黎用下
長插notebook ,駁住usb 3.2線,夠穩定就ok。
出次街 電腦就少左200gb,多多都唔夠用
其實我覺得如果係用緊apple mon,或者有100%sRGB,或者9x% DCI P3色,Cal mon都唔係必需,都係成日講嘅你睇到cal完嘅色,人地係睇唔到。
i1Display Pro 同 Spyder x cal出嚟都已經唔同色,用唔同software又係唔同色,咁其實無所謂嘅色準,都只係軟件/硬件方"提供"比你嘅色準定義,除非有print相要求,咁有cal過就最好。不過cal完,啲深位睇多咗係最大好處
黎緊應該會入支50大光圈
35wide左少少
而家SpyderX冇人用,轉左用X-rite=Calibrite
我用DxO Photolab,佢本身用類似ProPhoto嘅Wide Gamut做editing。不過隻Mon主要問題係本身啲色唔準,calibrate左其實已經有改善。不過坐遠睇,不同角度都係偏色,加上佢對比度太低,到頭來都係唔work

最後買左隻Philips 27E1N8900,完全係另一個世界,100% Adobe RGB+97% DCI-P3,average DeltaE < 1, max ~ 2.2。太近(20cm)睇會有些微偏紅,正常距離就冇問題。
來緊11月中去日本 其中有日去榛名湖 手頭得24-105 batis 25 同70-200GM2 應唔應該補支鏡去旅行 利申:A7cR

btw:掙扎緊買唔買smallrig塊板定搏佢出L架
要影人就買支85夾25
好過去做尖
有35.4,仲買50mm好車齒, 行近兩步影下先,
不過你都有埋28-200mm,
出街影識嘅人嘅話 買支燈棒都實用。 唔識嘅50mm距離影人冇咁中,85mm似兼用啲[/url]

下個月多部sigma 70-200mm f2.8舉鐵,1.3kg
35 同 50 mm 個景深又唔係一樣
有無人研究過Hoya最平嘅HMC UV filter
同升一級嘅UX UV
大唔大分別?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞