[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (118) 1635GMii收貨區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
我有玩佢哋啲變形鏡頭
apple 人像mode
我用手機影相唔會開portrait mode
唔想咁樣做假 又唔係特別靚
睇你之前影開 用咩焦距多。
24-70mm 買F2.8會滿足過F4啲
室內影人,靈活掛機都幾好。
影室外 就50.2, 2470都用得著。不過你有 70200 .F2.8嘅話,24-70mm F2.8嘅用途就overlap, 細左好多。
你帶雙鏡既話,換鏡 50.2, 70200mm都 cover 影人目的。24-70 for你要帶一支隻出街時先發揮作用。

影景好似24mm都唔夠用,會想再wide啲。
師兄 up相去public 通常用咩平台 (或者可以search 到 其他人影既相既平台)
Flickr 好似限1000張 又有廣告
日本有個photohito之類既
仲有冇咩介紹
買多支1635
好似最近 canon nikon嘅鏡呀 機呀 make noise好多
sony 有啲dump
canon出左支 24-105mm f2.8 + power zoom,好似好吸引 (雖則1.3kg, 價錢要$24000),又話準備開放 rf mount。
nikon又有zf 入門機,同埋 135mm 新鏡,又有雙攝機皇嗰啲。 好似呢個timing入門Sony唔係時候
反而覺得Sony服實派,不停執細執輕原來有又熱門d定焦變焦,創新留番比龍仔。

Canon 機咪又係咁dump,鏡就照舊唔理重量打佢個spec,有幾誇得幾誇,抬鐵唔關我事。個mount真係開放先再講。同而家都仲圓碌碌body好似唔係好match近代美學。

Nikon,今年我都覺得係大勝家。z8 zf兩部個spec個定價打得好靚,鏡頭就仲係偏重,但質素高。要輕又開始有暗龍support。
咁係證明你好受相機廠既宣傳攻勢影響
買邊個牌子點可以只睇近三個月出既產品就決定
想問下大家

買左水貨 但部機壞左 應該去邊到整?
巴打個plan exactly就係我咁諗
所以要決定就係平時帶出街應該用2070 2470定24
純帶24怕你玩玩下覺得冇咩相機感
Iphone鏡頭26。你純24構圖會同iphone好相近。
Square space?
Canon rf Mount既鏡都仲未齊章
啱先望一望50對落d定焦未出紅圈。
變焦就出得差唔多
呢一刻Sony鏡群黎講, 就算唔計副廠
都一定叫無敵
唯一痛點真係85.2
85.4亦太舊未跟到最近既畫質需求
canon 24 105 2.8焦距光圈係好fit日常用
但咁既價錢同重量真係吸引?

btw個電變係要外加
其實同35150相似,大隻少少爸打應該駕馭到,但個價,不過玩得canon個多數唔介紹錢。
35150都舉鐵咁呢支點算
同sigma黎緊支sport支唔多重
$23k應該唔包電變

source: dcfever
Canon RF 24-105mm f/2.8L IS USM Z 定價為 US$2,999,約為港元 $23,400 左右。而 PZ-E2 電動變焦模組則設有 USB 和 20 針接口版本,定價分別為 US$999(約 HK$7,800)以及 US$1,299(約 HK$10,100)。
分拆再上市
聽到都覺得飽
你點減的?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞