[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (118) 1635GMii收貨區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
對焦錯左位嗰啲,或者出唔到啲指定光圈嘅效果

都學緊

機,鏡,燈,軟件都基本有
差在個人技術同美感不足,
另外電腦容量,同ram好似唔夠跑。 出去一日影成八百一千張相,返來要㨂一份, denoise 又save一份(70mb變300mb),出JPG又一份。
So far見啲人比較,Adobe冇咁 aggressive,自然少少,DxO de得可以好勁,但未至於太 artificial。印象中Topaz冇前兩者咁好。

但佢地 keep住有 update,所以可能已經唔同左。
DxO 有無水印三十日試用,不妨試下,睇下效果接唔接受到。
thanks
Sequator
疊星專用
btw, 疊完都係要PS/LR再執
試左 dxo pure raw係全自動調曬?好似會幫張相較埋光暗

用topaz嘅denoise 就會強制調埋sharp ,但光暗冇改
PR閹得太緊要,乜都冇得tune,我會推薦Photolab。
影八百一千張相, jpg睇完唔炒果啲先執啦
每次執淨200張 不過 denoise 嗰下變大份搞唔掂,
再擺入Lightroom 都跑唔郁咁濟
唔知邊度偷偷食左啲ram
可能關hard-disk事,寫入唔到咁快
冇理由架
photolab 6再睇睇, 唔知有冇得批量 整denoise
張張都要denoise咁激?
我揀完啲影完合格既相
一次全部擺入去. dxo/topaz 自動denoise 調整埋。
之後先再用Lightroom 執
有Photolab 7。可以batch apply correction (vignette, denoise etc).。我用左一年(PL6->7),有問題我可以睇下幫唔幫到手。
我都係全部開denoise,AI denoise如果本身冇noise佢係完全無影響details咁濟。用Nvidia 3070行,DxO DeepPrimeXD都係約莫9秒export到一張。
有無師兄有消意邊間街鋪有a7cii行貨
有冇人識連相機去imaging edge駁ipad/macbook
我用a7r5 tether過去ipad叫我用creator
Creator嗰到又叫我用imaging edge
Tether去imaging edge desktop就彈無法連接相機

明明已經開哂佢要嘅setting
部a7r5又update咗最新firmware

用capture one就完全冇問題
係咪迫我課埋capture one
課啦有買貴冇買錯
本身都課緊adobe creator plan岩岩先續左一年冇耐
Try update ipados
其實你問得要調快門定iso定補嘗,就知你唔係太清楚係有閃燈情況下,光圈快門iso閃燈出力嘅角色同影響

被閃者曝光正常嘅情況下
轉iso就環境光,會影響埋被閃者曝光,又要調閃燈出力/光圈,做兩個動作
轉快門就環境光,其他不變,做一個動作
咁你覺得應該係用快門定其他設定去就

咁當然會因應環境影響而改變個數值設定,無絕對嘅設定,隨機應變。所以係一定練到好熟先會出去接人event 做,無謂搞著人又做衰自己個朵
新手想買a7c2影小朋友,係咪買淨機就得。想配枝a071, 但枝鏡可以邊買?我見官網長期無貨。

利申,未用過換鏡相機。
肥花
龍仔鏡唔買水貨就得
或者price.com 事但一間
佢官網入面有寫邊啲係經銷商,續間落去/打電話問下囉

同埋買鏡時啲店員9成9會sell你買埋filter,建議唔好同佢哋買,通常食水好深,之後自己另外買就ok
龍鏡係咪易岀事 最近想入28200
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞