[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (118) 1635GMii收貨區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
Auto ISO唔自己較曝光補償?
定你真係全程就咁對準就影?
係, 呢個都要請教下
曝光補償 同 較多一級 iso/光圈既分別 點分
可能測光模式問題

唔係嘅話就較曝光補償
係咪Sony 自動 拉平均數, 所以會覺得室內好暗
同埋大家影event 會用M mode,
會周圍走動,啲位時光時暗,
係會調快門定iso定補光補嘗。

覺得好多樣嘢要操作,
又要睇對焦 點(有啲影單人,有時影景,會轉focus area),
又要就 光源,
又要睇影下靜態合相 定走動嘅情景 調快門
又要構圖(基本盲影)

我見有啲人 影晚間室內event ,
拎住nikon機鏡, 頭頂 profoto閃光燈(圖圖地 眨兩眨 搞掂)
又係你。。。
不如你用auto影下啲唔炒既相先?
m mode曝光補償應該剩係會搞ISO
即係相機暗位用左8000ISO 你覺得太光較低一級EV 咪變左7000ISO咁
係方便左小小姐 冇咩分別
基本野都未搞掂就接job
以前就係用全auto,禁多幾張, 最後 唔炒既留底,每次影完 等靠運
老實講,如果你清楚曬快門光圈iso
m mode係人肉測光既話 應該都可以好似你見到啲人咁眨兩眨搞掂
利申:從來冇用過相機既測光模式,唔識用,自己較重好

以為純粹個人經驗,答番你問題先
時光時暗既位我會睇番快門係咪到左極限先(1/60)
如果係既咁一定要郁iso(手持既話)
唔係job黎, 幫朋友嘅細event影相
用M mode 就得返iso係auto,你要自己因光暗去做補償。
有得落閃一定最好,否則唯有推高iso(6400或以下),再check histogram冇掂邊,返到去再慢慢拉。
師兄介唔介意講下影緊啲咩?
以影演唱會為例,主體有spot light打住,但係其餘畫面都係黑,呢個時候如果用平均測光相機好易誤判較到個畫面好光
呢個時候你可以減EV去到-1.3/-1.7左右
然後先用M mode咁就會準啲
用a mode,auto iso再set個你接受到嘅上限
現場睇mon見到效果唔好就較光圈或加減ev調整

未摸熟就靠機幫你啦,唔洗一定用m mode先似專業嘅,一切都係睇成果
原來補光補償係呢個用途,
用黎 抵銷高iso既 捷徑制咁(唔怪得啲人 將佢set落快速制度),好似頭先咁,拉一級等於 iso跌返1000落黎?啲噪點係咪會少左。
histogram 係 最左邊邊最高, 左邊一半再 上下浮動,右邊就好少

profoto 閃燈成8千 搞唔掂,神牛v1/860機頂 啲人話冇咁有用
我至多手帶支燈棒備用
應該將個測光set番做中心?中間?
之後先再較個ev
影party room派對,冇燈效既。
得熓絲燈,
門口光啲,中間普通,最入就偏暗,
啲人四周走動既 同埋坐下枱既
我就四周走出走入 影下唔同位 唔同人
巴打點解好似機都未摸熟咁 你唔係喺呢個sony po到都幾耐咩
我習慣用平均測光,用中間測個主體一離開中間個測光就會飄忽得好勁
你影auto點炒法?
正常室內補光,v1/860多數夠用,神牛光度其實同Profoto其實差唔多。如果你用神牛V1唔夠光(多數係唔識用,例如用400mm再對黑牆打bounce),你用p記A1都係唔夠光

兩個牌子價格差別主要在於操作、可靠(漏閃、用耐咗偏色之類),同埋最重要嘅信仰

其實你最簡單嘅solution係:

1)設定auto iso嘅上限做3200(現代機基本上noise會係「可接受」範圍)
2)快門唔好太快,但亦都盡量唔好慢過安全快門

都係唔夠光就後期拉
有冇調色教學 終於出左去用支50 gm 影左輯相,但調色好難 想調日系
定有冇更加懶嘅方法
周圍都有,池袋sunshine city個扭蛋場最齊

平時街邊啲蛋機都有
香港好似唔太覺眼
自動測光係好易被單一光源影響,去到夜景同室內要不時留意返。

我純粹業餘,以下個人見解。咩mode都好,到頭來都係光圈ISO快門 combine起來俾個光度你。除非你玩特別效果,否則你影相第一個目標應該係確保保留到最多details。Histogram 冇saturate到,理論上好多相都可以後期拉返光㩒返喑。用高左啲ISO,你可以後期用AI denoise,A74去到6400,落返DxO DeepPrime我都覺得叫堪用。快門去到幾慢就好睇你有幾定,洗唔洗行來行去,而且被攝一方係動定靜。光圈有時開到太大好易錯focus,保守可以用f/2.8,熟左個scene 先慢慢試再大光圈。

我自己傾向以唔抄相為優先,同一個位點都攞幾個shot。之後先研究有冇得降ISO,減慢快門等提升影像質素嘅做法。
Default風格啱唔啱feel?例如FL
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞