[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (118) 1635GMii收貨區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
行貨有長保養 5Y/7Y
龍仔唔整水貨
萬成永成7年保
我都unsub 左 adobe
AI Noise Reduction SHOWDOWN! UNBELIEVABLE RESULTS! | Are Topaz & DXO Still BEST?
https://www.youtube.com/watch?v=879e3jEZ3iA&t=169s
早兩日買行貨 5250 星際 D base
唔好求其,我求其過,試過代理話唔係官方supplier list 都可以當水貨唔保
影raw用壓縮定無失真壓縮好?
執相可能都係調下色個d
Compressed raw可以鳥,no visible difference
Thx
準備出發旅行
換完主機後 本身sigma 枝鏡仲可以用嗎?
想問有冇巴打用A7C2去旅行?
試機個陣發覺D電比預期跌得快。因為黎緊會去日本。如果拍小小片+影相。兩粒電夠唔夠頂? 定買多粒。預三粒係身穩陣D。
拎個尿袋傍身好過
你係咪想講a7c2?
支35mm係ff定apsc都可以用,只係如果apsc鏡插落ff機到會變crop mode
A7r4 同 r5 邊支現價cp值高啲
小弟唯一concern 係8bits vs 10 bits RGB
但我懷疑跟本唔係好分得到分別
比貴成皮買一個point好唔抵
據聞你要R系首先要買靚鏡
8but 10bit係咪講緊拍片?
a74 綜合性價比 係咪高啲
拍片,低光表現好似好過r4,5,
mon同menu同a7r5差唔遠。
a7r4話 啲設定冇咁就手。
重視超高畫質,曬大畫框嘅,又要upgrade 埋 其他harddisk等等。
(唔係嘅話 用raw medium 同 a74嘅raw係差唔多效果?)

r4,r5啲人話 係方便 內置轉apc mode影相,裁完相仲係夠用。同埋r系 影風景,影人配燈嗰場合 影出來先較優勝
capture one係 用來影相 同步係電腦睇相,同抄相用?
定係都會用埋做執相 touch。
佢有冇一般lightroom既功能
睇完都係各有千秋, 可能係啲高要求場合先重要,比如wedding 嗰啲。 普通影人影event,邊個denoise 就手用住先。

不過發覺多嗰問題 ,電腦Lightroom/mon好似係睇 adobe rgb,影相係影pro photo rgb?
輸出jpg做通用嘅sRGB,發覺啲相 發飽合左,整體鮮紅色左 , 呢啲R曝頭,搞到懷疑人生
之前去拎17-50比個sales sell我買filter,
話呢支ultra wide因為新出,
唔買最新出嘅薄filter會有暗角
有冇師兄用 sigma 85 f1.4 dg dn,
評測如何, 係快速對焦, 同影人sharp,低光表現,
(部份)拍啲幾十秒嘅短片 呼吸效應
本身考慮 Sony 嘅85/115,不過價錢比較貴,85mm又傳緊出新一代,
拎住買 sigma 85mm,搭返24-70mm做日常出街,同影相用。

(同蔡司85mm都諗左好耐,綜合取捨都係唔㨂佢)

sony a9 3代 要成4皮港紙
成日分唔到 sony啲機 旗唔旗䌫係點分,
一陣又A1,一陣又A9

另外, 又傳會出 30mm GM鏡
調色我都研究緊,早兩日先買左Philips 27 inch 4K JOLED + Calibrite Display Plus HL玩緊。

我理解中RAW本身冇固定color space,個editing software display出來嘅就視乎佢用邊一個color space 俾你睇。新software基本上會用一個最廣嘅色域,等你盡可能睇哂相機sensor capture到嘅色。到你要export俾某個device,視乎你揀嘅色域佢可能要做compression,咁就有機會變色。

所以有件工具叫soft proofing,俾你喺做conversion之前check下如果export做某個色域會有咩改變,有咩色水可能會lost左咁。

至於點揀,sRGB就一般電腦Mon用,不過佢係最窄。你要print就多數用Adobe RGB。如果俾iPhone OLED Mon睇就可以用返DCI-P3。
Sony新=旗艦
幾肯定條友打錯30mm,應該係講緊支300mm f/2.8
Adobe RGB長久以來係用來印刷用,因為能夠完全cover CMYK,但你要有一隻100% Adobe rgb mon先睇到
Pro Photo大多用嚟做後期執相處理時用嘅色彩空間,能夠最大限度地保持色彩細節(色域比argb更大),同埋係最有效地cover大部分色域,適合做配合唔同場合嘅色彩轉換
sRGB係現今最流行網絡上能夠顯示嘅色域

即係話,無特別用途,唔熟色域系統,用返sRGB係最安全嘅做咩,最唔會色彩變嚟變去
即使用Prophoto去執相,都會針對放去唔同環境做一次色彩轉換,即係你執完相如果係放去ig就轉一次sRGB,去印刷嘅就轉CMYK之類

每個色域都有其用途、唔係用乜乜睇就用咩咩色呢個思維。同埋即使你有個argb mon,人地無,你比張argb人其實無意思,因為人地睇唔到你隻色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞