[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (118) 1635GMii收貨區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
想有IS嗎? 來吧來吧大三元上齊
唔知呢
淨係知道早幾日去老蘭全部都係啲canon癡漢大叔貼面轟啲妹豬
個日係frozen land見到三部sony計埋我買部
一部好細canon(唔知係r8定apsc了)
有咩新野?
300gm
同可能a9iii同a1可能有firmware update
呢樣應該唔擔心
iphone低光同ai bokeh真係致命傷
有budget 用24-70mm f2.8,Sony呢隻鏡好用得黎 唔重。(之前有個yter,話㨂一支鏡既話 都係呢隻)
用F4嘅鏡 你係黄昏/室內/商埸/男女朋友 會影得辛苦啲,會瑩住 點解唔上F2.8。同埋影人流沖沖嗰陣,變焦鏡+快對焦就好發揮用途。
24mm單支出門 好似少啲見喎, 通常係搭波菜,加多支鏡咁用
又睇埋你影完 畀咩人睇 擺唔擺上網出街。
搞藝術嘅 , 慢生活,出街係睇風景人氣, 唔係一味影相既, 就定焦鏡嗰feeling 正啲
變焦鏡係影相為主,有伴影相 要交差之類,就優先用啦,條女唔等得你換鏡。

啲yter吹水話20-70mm f4好正嗰啲,多數又係自己搭左支 大光圈鏡一齊用架。或者水新手入門攝影用。
我出幾次街,天氣凍少少 熱少少 濕少少 都好少換鏡。都係一兩個鐘用同一支鏡,兩三個鏡換另一支鏡。影風景f2 f4都冇分別。
係有陣時 影人阿,zoom入店內嗰時,影下小動物呀,影郁動既野阿,就發覺F4嘅不足。
(我只係用緊24-70mm f2.8,搭支小三元出街,有時16-35mm, 有時70-200mm,
之後想買支 85.4,就唔帶70200
再之後50.4咁,就唔帶2470

不過有閒錢千零蚊, 可以買支 愛圖仕/智雲嘅燈棒/led燈,好輕便, 但可以幫到你好多 影下朋友/室內嘅補光。
再考慮埋之後執相要花嘅時間成本,
師兄 平時要約啲女呀(唔係好熟嗰啲) 出街影相 有乜解

或者要約啲IG女(有影開相嘅),可點點開頭開。
(自己冇乜portfolio ,未有作品見人
比錢
想問如果a7iii升上去a7iv 係咪去肥花trade in最抵
想問下Tamron邊度有得試玩?想睇睇枝150-500
諗緊T150-500定GM100-400
師兄比錢算啦 比完錢啲相唔放出來都冇所謂
你互惠約女一陣影到人柒哂就等比人block
想問下Sony邊枝微距鏡比較好?
用嚟影吓模型、食物
可以試吓微距接環玩住先
成半年冇拎過部機出街
淨係旅行用過
即是代表你本身唔算係好鍾意影相
之前未轉工基本上一星期點都有一日會影下
轉咗工忙到On9之後放假就算出街都係iPhone算
買部gr3隨身
師兄 影完女 仲洗唔洗 touch啲圖/臉
冇呢方面經驗, 都係denoise ,調下filter 咁
我只係有用落 有小小感受咋
可以唔聽。
冇話推邊支,
覺得通常都 一機兩鏡就更加好。大三元都冇咁重要(我都想用50.4 代替24-70mm啦)。
手上有邊支鏡,再補多支 互補既咪得。
之前op話 有70-200mm f2.8定50.2,就唔洗要 24708啦
依家Sony係咪冇左生日優惠
今個月月尾生日,係咪得生日果星期有1.5x積分
你打一大段野,最尾竟然係話之後買50.4就唔帶2470
咁而家人地一開波咪話買50.4,你又推介返支你自己都唔諗住帶嘅2470

除咗1999我都唔知講咩好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞