[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (118) 1635GMii收貨區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
去旅行唔想特登拎碌腳架(除非有特定主題想影啦,煙花之類)
但又想有碌野旁下身
如果買碌八爪魚架旁身點睇
見到有樣野叫螳螂腳架好似都幾趣緻
a7r5 ,用陳年imac
師兄可以換新iMac了
以為a7r5 咁高像素要求個spec 都要高
要開始研究下啲外置storage點攪好
普通較下色同光暗係冇問題
用masking、AI嗰啲就窒死
買NAS
求其買pair 8TB/16TB行RAID1應該都好夠。
影景要對焦好快
建議親身行一轉星際先嚟報價
正wo 可入手
嘩 格價網一般都係4xxx
準備入手Samsung t7/t9
可能有d 離題但有電腦問題想請教巴打

用緊2016 i5 macbook pro a7r5 合相16合1成半個幾鐘都未合到

諗緊好唔好出部新mbp, 如果入部14吋m3 pro 12核CPU 18GB ram 1TB ssd 夠唔夠洗? (唔好叫我頂配,買相機買鏡已經買到窮)

想學執相依家用緊m1 ipad pro 用lightroom 執,但始終有d 功能都係ipad 版做唔到
過幾日就會有youtuber包膠

M1開始執相剪片已經勁過intel好多
今次更新d 款太多花多眼亂
Panorama?
合得太耐可能係唔夠RAM,有冇望下有咩resource爆左?
另外雖然M3Pro牌面好左,實際上可能仲慢過M2Pro:
https://x.com/_wildc/status/1719150026419490965?s=46

今代其實幾搵笨,不過你如果係pre M1升上來,就求其一部16GB+ RAM嘅機都會滿足到你。
諗清楚,呢種storage好唔彈性
同樣T7 2TB價錢$980,可以買m2 ssd+case,一條2T m2ssd gen3(gen3夠應付usb3.2/tb3)$650-750左右,case $100有。日後仲可以升級個case去tb3,又可以單獨買m2 ssd平啲唔洗硬食成個 storage嘅價
除非好有需要防塵防水
T9 香港好似暫時唔係好多鋪有?
暫時見最抵好似2000fun? 唔知有無睇錯
2016年機換邊部都好大升級,即使入部m1 mini都好有感覺,都唔怕今代有無水份
有咩 m2 ssd外接嘅推介
只係執相,不論m1 m2 m3, 袋底macbook pro就夠用
2016mbp 年執唔到a7r5 既相
咁睇黎gmii 真係唔洗諗
一係就龍仔,一係就gii
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞