[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (118) 1635GMii收貨區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
想買細細支50
55 1.8定 sigma 50 f2好
大鯨魚,拍xavc s-i 會跳格,即係話寫入根本就無咁快
我覺得啦,sony 一日未轉cf type b 一日都唔好買咁勁既卡住
收到sony通知拎A7C2 拎得,10月頭
想問下有無巴打知道, HKTVmall 啲水貨sandisk SD 卡有無得RMA?
就嚟入手A7C2
配鏡心大心細咗好耐
Sony 20-70同Tamron 17-50會點揀
主要都係旅行輕便行先 所以都係諗呢兩支500g樓下
上網見好少有呢兩支嘅直接比較
想問下咁多位巴打

有咩牌子既filter推薦?

上網睇好多人都推NISI 性價比高

NISI果隻swift system睇落好似好易甩咁

影相為主想搵黑柔
sandisk死卡機會據聞幾高下
旅行一律建議龍仔28-200
依家訂銀色 4號有 , 睇黎好多人去哂ZF
本身有張sony tough v90, 但發覺自己通常用唔著咁快, 但張卡得64gb. 想換兩張 sandisk 256gb v30
唔用sandisk 有無其他牌子推介
收到
不過本身自己鍾意影境比較多 所以想買支wide少少嘅
咁搭多支平平地定焦wide
上美馬買prograde啦V60幾舊水有512Gb
咁你影raw係sRGB定adobe RGB
非商用相架
點樣張相先唔會受潮蝕咗喺塊玻璃度?
又啱喎, 都可以去amazon 睇睇
我枝50gm用nisi黑柔好易有鬼影
35同135gm用kenko嘅就冇呢個問題

以上純粹係使用經驗,唔係咩認真測試、a/b testing咁,唔排除某啲filter配某啲鏡係易啲有鬼影
幾舊水鎂就有
raw 唔影響
10月中 55美一張V60 512Gb
係, 啱啱睇咗512 V60都要200 鎂

之前用開55.8, T 70-180
個hood夠長,所以一路都裸跑
呢排想入枝20-70 f4用,見個hood好短
所以研究緊用咩uv / protection filter好

之前一路都裸跑開
所以對uv / protection filter無乜研究
睇返record 應該有一日, 可能下次要等black friday sale
唔知黎緊black friday有無d 抵deal
應該到時大家可以分享下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞