[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (118) 1635GMii收貨區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
工作需要咁一定冇得揀,正如MS Word一樣。
我自己業餘就用Affinity Photo/Designer等等都ok。
一般情況係
但今次我登記完保養 發現冇得登記拎禮品
搞到要同客服反映先搞掂
減咁多
係永久定限時優惠
Sony自己出到亂哂龍
A9勁多少少就爬過部a1頭
但唔出得勁又打唔勝z8
講緊Amazon US
科技野梗係越新越進步啦
我又唔覺得有咩亂
可惜係啲firmware唔做更新 現有用家屌哂鬼
如果真係好似SAR講用全域快門,比上代貴少少都好合理
Z8出價出價好掂,其實性能換代係一定要,做冇諗到會咁快
而家傳好似a9iii又冇a1咁高像素
早幾日傳緊話a9iii有44mp
A9本來定位連拍
A1係集a9 a7r同a7s
所以傳佢咁高像素我覺得有d細佬打大佬感覺
會唔會a9今代開始唔要機械快門打價格錢
如果真係做到global shutter 又同rolling shutter一樣畫質
係咪已經無需要再有mechanical shutter簾
等高手指教
其實係幾有趣嘅問題,理論上應該比mechanical shutter更加好,因為所有sensor pixel係同一時間收一個畫面。

Mechanical shutter其實都係rolling shutter,只不過係比non stacked sensor roll得快咁解。你如果pan住來追一個高速移動嘅目標,shutter speed 又未係好高,背景應該都有機會smear。但Sony新嘅global shutter應該就完全冇哩個問題。

真係幾有用就要睇下之後啲專業攝影師去做比較。
去大阪經驗要用wide時 24同28都唔夠
插支1628用20先夠
直上gm2 唔洗煩
反而想知2470z你有咩唔滿意
你expect s2870俾到咩升級感你?
正常要第二日先有,但如果登記過太多部機有機會會無分
利申:登記咗4部a7iv,好似第四部起無加我分
咁咪搵客服
買定離手今晚A1定A9

A1
A9
both
係喎冇諗到呢樣
覺得 a1ii會出年,出完a1ii就出a7v
係咪用緊in所以灰矇矇咋?同影raw色大多都後期到。
行過無問啦,下次去先買

Fujiya 搵唔到二手鏡

今次0收獲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞