[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (118) 1635GMii收貨區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
Viltrox 20 2.8 唔使$1000 買唔買得過?
Lightroom 其實真係平得來function足,可以玩好多preset,AI tools亦係最先進,denoise masking全部都有哂。

我自己就用慣DxO Photolab,masking/local adjustment功能冇Lightroom 咁齊,不過可以買斷。要執相校光暗玩HSL都基本上有齊,另外佢嘅smart lighting同clear view 都通常tune得張相好到位。有興趣可以買佢個Filmpack去玩埋菲菻效果。
我覺得佢強項係好多鏡佢都係自己租返來characterize,唔係齋用原廠profile,所以lens嘅correction做得好好,有lens-based嘅sharpening等。另外佢有AI denoise,效果同Adobe不相伯仲。
價錢其實就唔平,新機新鏡可能舊版會冇support。Luminosity mask等要買埋Filmpack先有,我覺得冇Adobe Lightroom 咁抵
不過佢有三十日冇水印試用,不妨玩下先
剛剛sony alpha rumor話a9iii個24mp sensor係做到global shutter
a1二代肯定更加癲
唔明買斷有乜好
以前用adobe cs3-6都好
根本2年左右 d function 就跟唔上 要買套新嘅
圍返仲貴過月費
而家d技術發展得咁快
sub可以keep住update 不知幾好
兩睇啦,我同意software係要keep住更新,所以我雖然有講買斷,但並冇話抵過subscription;你會枕住upgrade ,subscription 其實唔一定貴左。

我都問過DxO forum啲人點睇,當中係有人真係一部機一堆鏡用好多年,執相software又未至於用得著新功能,可以買斷用幾年其實都有佢嘅價值,到覺得有真正需要先upgrade,變相多左一種選擇,而且developer變到有須要同client溝通,聽feedbacks。

另一方面,subscription 個model其實會增加developer嘅惰性,因為你加幾多新嘢,幾時加,都係收咁多錢。正如Adobe整個AI denoise遲人幾年都夠膽死,佢根本就一直無視緊個competition。

利申:Adobe hater,一個硼都唔會俾哩間嘢
原來你負責推software
歡迎加入
其實我最推薦嘅純粹係執相
用咩software都唔係重點
有冇抵玩平腳架推薦 <1000
做個小統計,大家會揀50 1.2定50 1.4?

有friend 話光圈買大冇死,另一邊又話輕緊要1級光圈唔差遠
巴打想問,我個mon 垃圾技嘉m28u delta 差好多,係咪應該用部mbp 調色好d,話晒有mini led
啱啱買左.4
唔駛諗,700克同500克差好遠 做開尖但機重真係會影響mood
.4 可以用gimbal 同35GM 同24GM 搭
不過我唔係搵食,攝影師可能要.2
正確啲嚟講係1/3級
個人覺得1.4輕咁多值
我覺得1.2主要係個散景再靚啲,bokeh 唔起邊(50.4會有多少),其他細節位我就唔肯定。budget,重量大小都冇問題,又特別鐘意同常用50mm可以買50.2,否則50.4我覺得已經滿足到大部份人。
我唔係哩方面嘅專家,好多資料都係睇返來,未必答得啱,參考下好。

MacBook pro據我所知個mon都係出廠嗰陣校過,通常都準,例如哩部rtings度過,基本上已經calibrate過咁。
https://www.rtings.com/laptop/reviews/apple/macbook-pro-14-2023
色域上sRGB同DCI-P3都接近100%,我理解中如果你係用來出相俾返iPhone睇應該冇變色嘅問題。而miniLED做到嘅對比,比起一般IPS mon,會同iPhone嘅OLED更加接近。但實際上OLED同miniLED差左幾遠,我冇親眼比較過所以答唔到你。
無OSS 咪安全快門
除非手持拍片
係咪trade in 完過10日先可以登記保養同活動
我長插呢支影相,有機防加安全快門冇咩問題
同其實2470gmii都冇oss
呢段2.8要鏡身有防震要canon
上網睇有Sony 既creative look preset fl in可以較出來,呢啲係攝影師整既? 定官方有提供
A1減左2000usd
未有上年creator嗰陣抵但已經勁抵
A9可能賣得比A1貴少少
Thanks, 咁應該夠做
Macbook係終極multi media 機
咁抵仲想點
我直頭係1.2換1.4
上次旅行全程手持, 係咁上斜落斜幾日覺得應該要減重
利申: 廢鳩
好堅持唔用adobe有態度 但有啲野跟本唔比佢賺唔得,個個月四百幾好肉赤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞