[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (118) 1635GMii收貨區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
請問大家推薦去邊度買SD card好?
Z8 兩皮幾又真係屈機

用過N你就知操控正好多
下? 而家開始緊8K 時代,仲講緊4K ?
無1億都起碼6千萬,仲4千萬?
叫R2 囉
用過你咪知,去showroon拎部demo上手都知
以前用過n同c啲單反,依家拎起部r5 r6,z8 z9啲機係自動識操控
同埋人地啲制同menu擺位,用法,你試下咪知
sony d機每換一部/一代都唔同,入門級閹咗啲按鍵同高階齊制都差好遠,係近年啲新機先好用啲
富士就賣復古,同順手操控根本兩回事,iso 快門 光圈三樣慢慢扭,唔係用pasm(除咗xs10),所以我認為根本買富士有返pasm d機係反智,同埋用到xt5頂級機,夜晚扭機頂啲dial都幾難睇吓,但賣復古嘛
每間廠同機有唔同特色,但你硬吹奏富士同sony d機操作好就難啲認同你不話講到尾都係睇個人使用習慣,同一部機操得耐,用慣咗都可以compensate部機既不足既
N記連部z30都勁好手感同操控 CLS

第一次日本行山,枝1635g都真係幾好用
遙遙領先啲Friend ?
富士用轉盤其實係最直觀 同埋睇唔到其實係可以用返機身較
係直觀,但同其他廠現代設定係唔同嘛
較1/3級一定要係機身再撥兩野添
但下下扭晒去a再用返轉盤較,機頂啲轉盤咪淪為裝飾
所以富士早幾年就cut制,搞到到唔搭八,係依家呢代先撥亂返正
離題了,唔講太多其他品牌
邊到買到?
前兩日係大阪買左¥284228
唔明 冇用過N字就問吓姐
我冇吹奏富士同Sony喎
我意思係我自己用慣咗
2個牌子都用都冇特別”click”手咋喎

C字單反十幾年前都用過入門機 冇問題幾好用
唔通我咁又叫吹奏C字?
高ISO已經有A7S
Composite raw要用返Sony App開
勁多痴線佬
老實講,冇俾C同N操作方式污染過,咁上手用邊間都一樣順手
你話Sony Menu難用,但係Sony大量快捷鈕同自定Menu,冇必要入原始Menu實際上講操控最好都係得

日本11月16號開訂
1月有機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞