[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (118) 1635GMii收貨區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
Print野點會用rgb
你講曬相定印刷
我指print相
一係曬一係print
曬就rgb print就cmyk
其實我都唔知點分。
早幾日upload左張相去Fuji online store (日本) 想佢print出來,當時export用左ARGB,冇用sRGB soft proof過。唔肯定佢係咪當左sRGB咁去 process,希望唔會壓左我啲色
試下直插部機叉住先 去旅行無電搞唔掂
最簡單
睇你出相紙定其他紙
唔係相紙就係cmyk印
相紙就同菲林沖曬一樣 都係用藥水沖出黎

其實咩色域都好
只係比你係mon睇
只要你係涉及將相變成實體
就唔會有準嘅色 只有你滿意嘅色
原來用得相紙都係用藥水
成日聽富士數碼激光沖印哩啲terms,佢張紙嘅質地又似相紙,我都唔知佢點整出來

冇所謂,都係玩下,出到來都係自己睇
係唔係ra4相紙
各位巴打,轉會想買A7C2 加一支standard zoom。想盡量輕細,配Sigma 28-70/2.8 有大問題嗎?睇過review,個AF速度同T2875 G2比都可以,唔考慮G2因長的重啲。另外Sigma買水貨可以嗎?代理整唔整? 多謝
相紙個名叫Maxima,係咪都係嗰類?
就咁search過但係唔係好識分。
收支2手試吓,標準zoom 2.8光圈真係佢最輕細
無乜研究 d preset
我影raw 執相多

不過之前試過幫 fd 影野
佢等唔切我慢慢執相
我用FL 直接出相俾佢 覺得都ok
我用緊 7c2 加 28-70
咁嘅價錢咁細支無投訴

不過出28-200 G2嘅話可能會賣左佢
無用的,你比咩icc佢,你唔知佢部機用緊咩icc情況底下,又唔知佢色彩轉換時係用Perceptual/Absolute定Relative定係其他方式,所以其實都唔會有所謂cal好嘅色準(或同mon個相差),正如樓上有巴打話齋,效果滿意就好,唔洗咁執着

利申我做印刷業,又有影相副職,而工作上又有做color management,會用i1 profile去cal mon cal proof printer/offset機,一條龍做晒嘅結論所得,係太多未知因素嘅情況下、拎出去要打印,不論係晒相/出印刷定出數碼打印,都係自行轉做sRGB算係最安全嘅做法,起碼叫做相差唔會咁大同相對可控,但就唔建議用argb/p3/cmyk/prophoto
明白,下次曬之前都係轉返sRGB
FL同IN係我最常用兩個creative looks
的確係,同你一樣,愈了解得多就愈覺得其實啖笑
唔同光源又唔同色,印速唔同都有影響
最好笑師傅一句我覺得印大個紅靚啲(通常印大個紅會鮮啲),咁你同佢講乜標準數值都係晒氣
反而數碼印仲好,部機唔會駁咀張張一樣
影響嘅因素實在太太太多,而且不在自身控制,所以非常認同唔洗執著,cal唔cal mon之類,有閒錢可以買嚟自high用,都唔好期望cal完就「準」
明,聽你講
請教下用咩紙可以防反光
紙唔反光 墨都會反光
放低執著 就睇唔到反光
Print 完去過啞賿
認真答的話,印刷上,唔好用光粉紙,用啞粉,或者書紙(但色唔靚),或者油畫紙(即婚禮門口放張大相個種),就無咁反光
如果係講緊自己print用相印的話,搵啲有寫matte字眼嘅紙,相對無咁反,但色彩上可能個感覺就無咁鮮艷
今次曬張8x10都揀左Matte面,不過會放玻璃相架,所以應該冇用
塊cover都會反光
喂你玩野咁要matte面做咩,不如直接glossy仲鮮色啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞