[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (118) 1635GMii收貨區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
ISO 250-25600 for movies
係a93 面前A1 仲叫自己高速?
Stills 都係
呢部應該係真正黑夜之神
A1全集合體姐,a9先係主打高速
影射擊d子彈
睇黎C記又要再改spec
有1/80000 快門
ISO 250都ok la 咪拉快啲個快門囉
係唔知noise如何
係改型機,原本打算發報R1,臨時又要改為R3ii
傻閪剪proxy 嘛
直剪4k 120p?

你喺工聯會學剪片架?
我估就算出下代A1, 都有可能用返而家張sensor (好似R IV升R V咁), 因為仲未有對手
然後升級mon, grip, 機身掣, AI對焦
價錢再加少少 (定位A9 III之上)
即係要高畫質 又要快 都係用返a1 好難明?
其實最想試8萬快門同步閃光燈 好癲
只要永遠唔出 R1,就可以當自己冇輸
係唔係要用激光
佢話原廠燈就用到
離題不過想問
mac駁外置mon有冇推介27吋
兩支揀會揀40
支35畫質一般,又長啲重啲
40輕,細,有光圈環
原來仲有每秒32張raw 多頻降噪 睇黎畫汁都ok

最好過隔離Mon post問,佢地會熟有咩選擇好多:
[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#109
https://lih.kg/3516257

Mac我都只係用過一隻外置mon,冇太多研究,我唔肯定有咩位要留意。只可以話如果你好著重用HDR,Apple個interface 係SDR(Windows係有AutoHDR),你用非Apple嘅mon 去睇會好淺色好白,因為佢只會tone map自己monitor 。睇返HDR嘢係冇問題,但你可能變左要成日switch來switch去。
頂,又逼人用佢隻software,部機講到個processor 咁堅,averaging都做唔到
貴唔係佢問題,係我問題
見到部A93
見到Sony又拋離對手一截
就覺得入Sony坑真係入得冇錯

Z8出果時啲人踩到A1一文不值 又吹到要即刻轉會 又吹到揾食嘅轉Z8就冇錯
宜家終於唔使聽人成日講Z8 Z9話係地上最強

不過一定有人拎價錢嚟講
又唔講吓Sony賣比你啲嘢係全新而且領先全球

題外話
成日聽人講N記操控比S記好
有冇人分享吓?

我係以前係用富士 呢2年轉過嚟A7C再上A7R5
2代機用慣咗其實又冇話咩唔順手
所以唔明點解啲人成日強調N記操控上好好
你做乜9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞