[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (118) 1635GMii收貨區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
你23年出既機勁唔過21年出既機就可以收皮啦

A93(2023) Z8(2023)?

我又冇攻擊其他人
講吓感受又唔比 讚吓就等於打飛機?
所有嘢只可以踩?
(其實呢樣係香港嘅壞風氣,好多嘢做得好冇人肯去讚,但踩嘅一定大把人衝出嚟)
一定要係技術性討論先可以出post?

我貼老黃張相 係想講
啲人一定話Z8平 然後屌鳩A93貴
又唔諗吓A93用新技術 Z8某程度係2年前嘅技術
咁買新嘢新技術貴係好正常 唔夠budget咪退而求其次
諷刺啲人咁都好攞嚟比較
Sorry 中文唔叻
應該用咩字去形容?請賜教
睇嚟器材撚都係偏激,無理,自尊心強嘅人….唔衰得
去完旅行,發覺支T1750都幾好用
反而支28200比較少拎出黎
咁呢個又真係冇得講wor
Z8係旗艦但唔係賣旗艦(全方位強)價錢
A9唔係旗艦(主打高速連拍),但賣旗艦價錢
會比人講不冇道理。
但支持sony帶動業界出新科技
支持nikon壓低市場價錢
同時支持canon令大家身體更健壯
垃圾channel 建議少睇為妙
你食屎食著金針菇,走去鬧條金針菇做乜9
去鬧俾屎你食嗰條友嘛
其實兩部定位都好唔同
Z8/z9 高像素高連拍速度比啲雀友打雀用
Sony部a93 雖然global shutter 但像素始終差緊少少
我覺得佢主要係運動攝影for奧運用

作為消費者嚟講我中意nikon多過sony
個定價親民好多
就算Sony啲黑科技幾勁都好
個價我買唔起我都唔會用到啲黑科技
一係等佢過幾年跌價
再唔係等佢賣sensor畀其他廠
用個平啲嘅價錢買佢哋嘅黑科技
咁真係講上界奧運都有z9同a1出相
我覺得應該咁講,z8 9聞相仲可以打j
A9iii應該就唔for你聞相
17-50用落有咩感受? 畫質接唔接受到
有28-200 想入17-50 , 但仲係心大心細緊
apsc呀嘛

我C2配sigma 28-70 都大碌過啲fuji
主流機鏡同級其實SONY抵D
睇少啲香港YouTube
定價就......2023 先有部z8 出來先有得同sony 拗下手瓜
之前得z9同z6,7 頂下 , 唔計機身, sony 貴在大三元鏡身輕量化, 淨係用價錢比較已經無直接意思

用唔著既功能/設計≠貴

工具自己用,就手最緊要
新手想買入門機

如果筆直唔多,剩係afford到a6400嘅話會唔會考慮佢?

8成時間影景,2成影人,基本上唔拍片
a6400有點舊了
建議加多少少A93+328入門
未過電腦睇,一陣睇睇
17影風景係正好多,有時海/山,28唔夠用
但有時50又真係唔夠遠
得5千筆直?咁少買二手算啦

sony門檻可能係a7600
a74
二手a74
睇埋16-35mm內既鏡價錢 黎㨂
a6400可能用完會憎sony
a7600, a74可以用好幾年,又體會到sony科技進步。
你afford 到 a6400,係本身已經有鏡?

再唔係㨂富士,快入手易滿足
富士炒貴哂lu
a6400有咩大問題
除左冇Type c同冇新色彩風格之外冇問題
hang 機皇
可能拍攝體驗都會有啲唔同,買完a6400驚後悔 勞氣
買完a7600出街街都舒服好多。
同埋你理解嘅 買相機budget 最好厘清楚啲

買相機係 鏡+1至2鏡, 配件腳架等。
唔同brand,唔同budget下,㨂番符合你目的既就ok。
可能 google pixel都滿足你大部分影相要求
富士買完放番出去仲保到值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞