[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (118) 1635GMii收貨區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
大三元加一機

睇中咗shimoda explore v2 但好似好多巴打話麻麻
有 你可以係edit app揀返creative looks
我都想買一機掛頸 坨多支28-200 跟住擺下銀包電話之類
輕便可以考慮Peak Design/Wandrd 6L,不過要自己度下放唔放到一機兩鏡。
9L就一定可以,差在好多人會覺得佢大份得濟。我用後者放A74+50.4+70200都冇問題,不過可能會重。
a7c2 好食電
大家有咩計……
set d 嘢一陣就無左幾%...
買電
多唔多人會買Sony出嗰隻叉電器?(好Q貴唔捨得買)
由其是去旅行袋住2,3粒電嗰陣
唔用Sony嗰隻,有冇third party嘅差電器好介紹?
Set嘢特別食電
Nitecore usn4
最衰係無一個熄mon制……
成日standby部機
個mon就著咁耐…
摺埋個mon用evf
我係咁用A74,個EVF有proximity sensor,望佢先會著,感覺上會慳電過用mon
感謝,好介紹
掛係身咪長著?
撳幾下DISP制咪會熄芒
就算反mon個mon熄咗,唔記得熄機都會好快冇電和好熱
我都諗緊會唔會
可能係
省電較10秒
仲有要set飛行模式
之前一直只係用v30 sd card, 啱啱upgrade 上a7r5 想入張cf express 巴打們有冇推薦
想問下巴打們用開咩app疊相/執相(除咗lightroom/ps)?

嚟緊想影星空本來想執相但lightroom/ps而家冇得買斷 唔係成日影,冇理由每次用又買一個月好唔抵
一係最平一係最貴(sony)
都冇邊幾間廠出
唔買罪大都應該買prograde掛
執相用開DxO Photolab,但佢冇得疊相。後者可以試下用Affinity Photo。重有一堆open source嘅免費執相軟件可以試下:
https://colesclassroom.com/free-editing-options-darktable-vs-rawtherapee/#:~:text=Overall%2C%20RawTherapee%20edges%20out%20DarkTable,hasn't%20used%20edit%20software
師兄 用denoise 邊個出來比較真啲,
topaz denoise 整完好似太過 美顏feel
我最近先入架買左部機個月,重新學啱手勢
發覺夠光 影出黎就好屈啲相

暗光或過曝(大日頭)影就麻麻。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞