[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (118) 1635GMii收貨區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
條友成日講野都1999 每次都收大量負評
我認錯 師兄
小弟新入門 諗法 未穩固,隨住影相經驗增加 會改變。
我可能審錯題 op係 已有50.4 同 70-200.8嘅情況下
想買 20mm/24mm or 24-70mm, 又想影人為多,
咁推佢24-70mm似合理啲,
不過 op唔係有經常幫人影相嘅, 24-70mm係冇咁需要買啦

簡單補支20mm/35mm/20-70G.
呢三支都同你現有嘅互補,(睇yter教既 叉開焦段咁買)。
純24mm就覺得一般少用。
besides 師兄
又想請問, 影晚上路邊夜景 or
人像,
要常備咩配件
就咁裸機 好始
影唔到啲咩。

腳架買左 一支 獨腳 一隻帶雲台嘅三腳(未用),
唔知洗唔洗買 ND filter ,大燈嗰啲
50MM 1.4 GM

Nd唔駛
機就日日貶值緊 唔用每日蝕緊錢
啲相只係photoshop執下色,唔洗帶咁多野
師兄新入門就咁有經驗推人地買乜
點解好似好難明
不如你每次打完讀一次先啦
又錯別字 啲斷句又怪
影人50同70-200已經cover晒
淨返嗰支當旅行casual snap唔使太specialized in影人
係想補支wide少少影(夜)景方面
而家係日本 16 1.8 未用過 裝左35-150 射d野靚好多
其次係20-40
想問下想問下a7c2想買多粒電
電都係返Sony買係咪好啲?
但係唔想插機差電係咪可以買返個差機?淘寶嗰啲係咪都可以?
另外有冇啲accessories值得買?
諗住買smallrig個底
傻仔先買a7c2
又黎
一陣又俾人話你舉鐵
依家係意用枝1728 同35.4 多
其實同70200gmii差唔多重姐
XX先買1635
睇黎要block 左佢先得
我建議都係唔好同啲傻仔嘈
咩機都有市場
買完後悔咪放左佢再買

反正二手市場旺盛
呢支鏡除左重同大碌都冇咩缺點
對上嗰次旅行基本上都係長插
係除左影大景同室內先換返支16-35
登記左機身保養可以考慮用積分買電
因為每年3月其實積分都會清空
買電用左佢都ok
我已經block多左幾個人 睇都廢是睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞