致所有睇唔起香港足球嘅人

717 回覆
2200 Like 309 Dislike
個問題就係一日冇資源
永遠就只會講雖敗猶榮
係攞到第四係好勁
但跟住呢咪一樣原地踏步
我真係唔相信700萬人口會冇人唔識踢波
講黎講去都係搵唔到食 環境問題 入場率創新低
解決唔到以上問題 唔好再諗會打出咩成績
今次亞洲盃希望輸小當贏
因為當打開wc 強隊出齊班主力
以香港既實力係冇可能贏
你改打逼搶都冇用 啲人搶到波都唔識用即係冇用
咁你想人進步
唔想再講雖敗猶榮
你有咩高見
事實上香港球員係得咁多料
今次係進步左
而家係要諗點樣繼續落去
運氣進步左
有資源都俾足總班高層袋哂
足總班高層仲高人工過啲球員
康寶駒年代已經係咁
梁孔德仲仆街
根本係得羅神同伍健有心搞
同埋幾respect 理文造紙班主同莫耀強
明知蝕都照做
你叫李澤楷出黎攪隊波佢彩你有味
2000萬絕對唔係少數目
要搞一定有好多嘢可以搞
足總班冚家剷連呢啲錢都貪
ICAC又唔撚查
明眼人都知啲錢去哂邊
姓貝個仆街應該拉去打耙
ric柒都叫做贊助過南華
呢啲明知燒錢無回報嘅嘢
無人想揼水好正常
年年使成千萬踢港超
真係對足球好有愛先會搞隊波
其實歸根究底都係足總制度落後
足總一日唔改革都唔使諗有成績
大部份人連香港波都冇入場睇過
班足球員真係算唔話得
快撚啲開賭啦,開咗我第一個入場睇
你識波就一定會屌架啦
輸其實好小事
踼得差先得主因
唔係要踼得好好睇但你基本猜傳都要有架啦現代足球

亞洲D國家以前都係柒但都會慢慢進步
香港隊係身體質素唔得 技術唔得 戰術都唔得喎
得身體質素係好難練到一定要青訓做得好下一代先可以加強
但其他野可以做得更好
你唔撚會個個一拎到波唔望人就大腳踼去個無人既位掛
和緊波博加時12碼都明
但輸緊就唔會咁樣踼啦

我唔知係咪場場都咁但自已睇過幾場都係港隊唔識攻
街場D都大把人猜傳走位打12踼得好
港隊點解會唔做呢?會嘗試但打唔到入去之後再改善
咁樣先值得支持
斬入去博頂到或者人地解得差比你執雞唔係唔得
但你波都出得咁差我真係唔明踼緊乜野
唔好話誠哥,新鴻基、恒基、新世界甚至大劉從來冇贊助過香港波
不如諗下你呢D打飛機文有乜用啦
近兩場輸8球 之前單場輸10球仲唔屌得? 真係唔夠踢咪死守泊大巴等12m囉 根本足球戰術就係咁
你睇歐聯豪門vs 垃圾google隊都唔一定嬴4球啦

好老實講 百屌成材點都好過你呢類呃自己既飛機文
成日話無人入場睇波 重點就係馬會無開本地波囉
輸得甘多人屌 分分鐘政府會改政策唔出奇
反而你呢類飛機文對件事永世唔會有任何進步

同埋D球員有糧出架,你估業餘自己出機票錢去幫香港人踢咩
你條Cctoy aco狗冇資格出聲
一日到黑淨係識講開賭
Google隊輸7+你唔講
中國聯賽冇得賭咩 咪八強輸
香港足球隊叻過你班Cctoy吹捧既新加坡同台灣啦
死廢老收皮啦
唔夠人講講舊時
不如你話以前香港得2大
其餘都係垃圾
根本唔關運動員身份事
你鍾意咩運動係你嘅問題
洗納稅人錢就係你唔啱
同意
但係今次呢個係亞運
一月亞洲盃我驚到時輸一兩場呢度又群魔亂舞
搵hoy埋講波佬
李德能 劉舜文 呢d真係對足球有認識 真係有熱誠搞波既人入去足總打骰 或者有得救
依家足總入面話事既都係一班淨係識擦政府同中國鞋既廢人
前幾年 元朗 大埔 南區呢d區隊係超聯穩打穩紮
的確吸納到一班local球迷入場 當然人數係好唔夠 但起碼做到個效果
但資源不足 足總唔撚做野改革
唔夠錢就自動降班 有錢就可以「申請」升班
作為球迷 就算有心想支持都睇得無癮

根本要救香港足球
首先就要換撚晒足總入面班食屎狗 搵班真心想搞好港足既人in charge
第二步 諗橋搵資金 呢樣要個閪政府支持 難上加難
但係ideal world 各區區議會可以有一大筆錢搞足球隊同埋青訓
再加上社區宣傳(呢樣野前幾年元朗做得好好)
港超聯多幾隊區隊玩 吸引力肯定大爭
唔係既話你叫球迷無啦啦支持一隊唔知邊度走出黎既晉峰
邊會有motivation
至於開賭,我唔識分析利弊
但你多左資金 足球員待遇好左 打假波既機會就自然少
況且就算馬會唔開賭 要賭本土聯賽一樣有渠道

搵班有識之仕入足總搞青訓
提升足球員待遇
區隊有資金同傑志東方競爭
搞好聯賽個升降班制度
咁20年後香港足球或者有希望

不過前題係,20年之後仲有香港足球。
唔明點解次次一輸就要屈鳩人「雖敗猶榮」明明球員自己已經擺脫咗呢個思維想去求進步,硬係鍾意打稻草人強行塞落球員把口到,又話咩賣熱血又盛有撚人咁講過。

「雖敗猶榮」呢種取態應該指向領導球圈嘅人,佢哋把持權力、有爭取資源嘅能力但安於現狀而冇盡力改變求進,一代代嘅球員就係成績表,最大責任不在球員們 (當然比賽細節可以相榷,但亦同聯賽水平好有關,即係又loop返領導球圈嘅人)
十幾年有班U23會好勁
十幾年後有班U23會好勁
尋日家榮都講左 唔要再「雖敗猶榮」
根本好多球員同埋球圈都好有心改變香港足球
耐何政府重視 足總無能 真係好撚令人沮喪
遲啲仲有無港隊港超都成問題

趁仲有機會支持吓

唔好失去先嚟珍惜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞