致所有睇唔起香港足球嘅人

717 回覆
2200 Like 309 Dislike
多謝支持
伊朗兩個主力都沒上場 日本個場仲要出4線仔黎踢 香港足球真係算撚數啦 拜托
香港兩大主力陳晉一 米高 冇撚入選添啊
你算撚數啦 拜託
而家唔係話放棄,係話佢地為左追夢失去左幾多喎
亞洲第四都要算撚數
即係亞洲只可以有三個國家踢波
你說的都對
仲有石地聯果班怪物無入選
多謝幫推
TLDR
唔做自己唔喜歡嘅事,唔叫失去。
仲咩唔撚選文仔可能入到波呢
港隊對上一次與不丹交手已經是2015年世盃外,當時港隊主場雖大勝7球,但作客卻吃盡苦頭,只能僅勝1比0,兩回合皆正選上陣的葉鴻輝,承認作客的確相當難踢,目標在主場盡量拉開優勢:「相信兩隊變化都大,但佢哋預計都係穩守突擊為主,實力上我哋係佢之上,希望主場取得多啲入球。始終作客都幾大分別,除咗要踢仿真草同適應高原氣候,去嘅旅程都比較轉折,要喺泰國轉機,到咗當地機場仲要搭兩個鐘上山。」

香港隊 睇好謝家榮接班 葉鴻輝:喺球場成熟咗
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20231011/bkn-20231011174507557-1011_00882_001.html
唔同情況呢樣嘢根本唔同

好似係小學上興趣班,唔上自己唔鍾意嘅興趣班根本冇損失,你又唔使為生活賺錢搏命,輕輕鬆鬆上堂就算

但係你出嚟社會就唔同,除咗希望做鍾意嘅工作之餘仲要搵到食,下下都係支出仲要倒貼家用,興趣可以當飯食咩,但就係有啲人為咗追夢而不計較收入,佢係做到自己興趣但係就失去左收入、穩定嘅生活同時間,我覺得呢個例子(扎鐵起碼日薪千幾,夠唔夠多錢?但悶嘛,點做呀?講錢亦要講樂趣,否則佢地唔會做足球員)完全係回應到樓主果句足球員為追夢失去左幾多嘅精髓
多謝支持
Ching你係足球員定點
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20231011/bkn-20231011194509096-1011_00882_001.html

香港隊 世盃外主場鬥不丹 全城繼續撐!

2026世盃暨2027亞洲盃聯合外圍賽第一圈賽事周四(12日)一觸即發,港隊將坐鎮香港大球場,與不丹進行首回合對決。今次首圈賽事戰果,將決定港隊能否繼續世盃外及亞洲盃外圍賽征途,主教練莊恩安達臣形容今仗非常重要,並呼籲球迷延續亞運期間對代表隊的關注,入場撐港隊。(港台電視32周四晚上8時直播)

由於亞洲足協(AFC)今年7月宣布一度被暫停會籍的斯里蘭卡,重獲今屆世盃外參賽權,意味港隊需要由第一圈打起,先主後客同不丹爭奪晉級資格。大港腳上月約戰汶萊,結果火力全開主場以10比0大炒對手,安帥認為汶萊與不丹屬同級別球隊,上場友賽有助港隊備戰:「我哋同汶萊拍跳嘅主要目標,就係為咗準備呢場賽事,等港隊熟悉要點樣靠逼搶去擊敗對手。」上任後將會首次於主場帶領港隊出戰正式賽事的安帥,早前幫助代表隊在亞運歷史性取得4強佳績,他希望大港腳能夠承接好表現:「亞運隊展現出超強鬥志同團結性,呢啲特質大港腳都有,希望大家繼續進步。」

港隊周三(11日)到香港大球場進行官方操練,安永佳完成球會賽事後已歸隊,惟艾華頓在球隊熱身期間未有參與,獨自在場邊拉筋及接受軍醫檢查,安帥出席賽前記招時亦透露這位理文前鋒的情況:「我哋唔想艾華頓太操勞,佢琴日練波狀態未足,想確保佢聽日可以最弗狀態應戰。」安帥強調今場賽事不易應付,強調球迷的支持非常重要:「我需要所有球迷入場撐港隊。」

李毅凱憑亞運期間的出色表現,再獲安帥青睞重返大港腳決選名單,對此他難掩興奮:「過去幾次(大港腳)冇份,今次可以再入選,有機會再喺主場球迷面前踢港隊都好開心。」作為亞運隊中年紀最大的一員,「阿凱」認為亞運之旅令他狀態提升不少:「踢完今次亞運自己狀態好咗好多,希望可以保持到,嚟緊幫香港隊踢出好成績。」

不丹現時世界盃名第184位,比港隊低36位,兩隊曾於2015年世盃外碰頭,當年港隊兩循環分別主場以7比0及作客1比0兩挫對手。不丹今年6月曾出戰南亞足球錦標賽,最終3戰全敗分組賽出局,上月國際賽期再與澳門拍跳,結果以1比0擊敗對手。陣中除了外流印尼聯賽的前鋒基治辛之外,其餘球員皆效力於本土聯賽。

港隊預計陣容:

門將:保羅
後衞:茹子楠 勞烈斯 李毅凱 費蘭度
中場:黃威 陳俊樂 鞠盈智
前鋒:艾華 米高 孫銘謙
你竟然同條on9 仔可以拗咁耐,我真心佩服你
我都覺自己好勁條友其實答唔到啲咩
多謝支持
佢從來都唔會答到乜,佢只會泥漿鬥鬥到你無癮為止,佢就當自己贏咗
佢地中學都未畢業,唔做足球員,都係做啲月入唔過2萬嘅工咋。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞