致所有睇唔起香港足球嘅人

717 回覆
2200 Like 309 Dislike
我諗佢哋大部分都只係識安永佳
好少少既可能會識埋謝家榮同孫銘謙
係考到嘅話,班貧窮足球員一早做緊警察啦
唔係考唔考到嘅問題,而係佢哋為咗成為足球員,甘願放棄其他高人工或者穩定嘅工作

佢哋為左追夢得到幾多?又失去左幾多?
冇進步?
入到亞運四強唔計,入到亞洲盃正賽唔計
本月出戰2026世盃暨2027亞洲盃聯合外圍賽第一圈的港隊,周一(9日)於將軍澳足球訓練中心(FTC),進行操練備戰賽事。主教練莊恩安達臣在收操,解釋到今次大港腳名單選人決定,並希望大港腳能夠承接港隊在亞運賽場展現出的超強鬥志,力爭對不丹作出好成績。

港隊周四(12日)將會坐鎮香港大球場,與不丹進行「世盃外」第一圈首回合賽事,周日(8日)公布23人世盃外名單後,港隊隨即進行首課操練。受颱風小犬影響,是日香港天氣不穩,可幸港隊於下午操練時雨勢不算太大。全隊進行簡單熱身以及傳接球等訓練之後,部分球員包括幾位亞運兵改入健身房作恢復訓練,僅留首次入選大港腳的周緣德等部分球員,進行攻守對抗賽。首課操練共有22位球員參與,透露安永佳因要出戰球會賽事,要較遲歸隊。

早前帶領港隊於亞運歷史性打入4強的安帥,周日隨隊返港後,翌日就來到FTC主持大港腳操練。收操後,安帥亦對今次港隊亞運之旅作總結:「一班年輕球員喺亞運嘅出色表現,佢哋無論練波同比賽都好努力,全隊嘅心態非常好,佢哋係港隊未來,呢個係令人感到鼓舞。」安帥認為亞運隊的鬥志可嘉,值得大港腳學習,表示現時港隊將全力備戰對不丹的世盃外賽事,希望繼續獲得球迷支持:「我哋喺亞運嘅出色表現,對宣傳香港足球會有正面影響,希望大港腳都表現出相同嘅鬥志,我知道今場門票價錢加到200蚊,會讓港隊踢出值回票價嘅表現。」

今次大港腳名單,共有6位亞運功臣入選,其中安帥指處李毅凱重獲徵召,是因為在亞運的出色表現,他亦大讚孫銘謙在亞運期間,出任左閘踢法極具侵略性,但強調今場對不丹,已決定將他推前出任左翼。安帥續指經歷今次亞運神奇之旅後,令他留意到更多之前忽視了的球員。惟名單中不見恆常主力黃洋,對此安帥指出是因為這位傑志中場缺乏上陣時間:「佢喺傑志冇得到太多上陣時間,令佢失去咗比賽嘅信心,呢個情況我喺季前已經同佢討論過,佢都表示理解,我需要派出準備好比賽嘅球員。」安帥續指梁諾恆及徐宏傑,都因不同程度的傷勢,而無緣入選今次名單,並因此召入周緣德以填充後防人腳:「我一直有留意周緣德嘅表現,佢可以踢中堅同右閘,對港隊會有幫助。」

原文網址:香港隊 安帥望大港腳承接亞運隊鬥志 | http://on.cc東網 | 體波 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20231009/bkn-20231009182038182-1009_00882_001.html
開賭咪有人睇,有人睇就有廣告有門票收入,

你試下賽馬無得賭,仲有無人睇?
陣中老臣門將葉鴻輝稱,喜見後輩謝家榮在亞運展現成熟表現,盼對方繼續進步達至傳承。主帥安達臣則認為,港足若要借助亞運餘威繼續進步,必須從球會用人,以及改善青訓做起。

是次決選23人名單中,包括謝家榮、李毅凱、胡晉銘、潘沛軒、孫銘謙及安永佳共6名亞運隊成員。其中安永佳明晚需為廣西平果哈嘹征戰中甲,稍後才歸隊;其餘5將則於完成簡單用球訓練後,提早離開球場進行恢復。

港足在亞運取得隊史最佳的第4名,當中門將謝家榮多次力挽狂瀾,贏得不少球迷掌聲。14年前在東亞運為港足歷史性奪金的葉鴻輝,操練期間亦與對方閒談交流當年心路歷程,「兩次路程有點相似,分組賽時外界、隊內的期望都不太高,一路晉級後才意識到『要攞啲嘢返去』。當然,亞運的規模始終比較大,而且這次的班底連同超齡球員都較為年輕」。

對於謝家榮在亞運的演出,葉鴻輝亦盛讚後輩成長不少,「在球場上的表現更成熟、踏實。大家都知道他早前有一些『經歷』,但透過這次賽事證明自己的能力」。他又稱,不擔心對方的冒起所帶來的正選門將競爭,強調人選有待教練團決定,「長遠而言,家榮很大機會是港足的未來重心。自己年齡已不輕,可能踢多一兩年,需要有人接班、傳承」。

港足上月曾派員考察不丹作客澳門的友賽,然而主教練安達臣承認因公務繁忙,尚未有時間研究對手。經過杭州亞運洗禮,安帥認為此行對自己和小將的意義甚大,惟指出港足若要把握是次成果持續進步,必須在青訓層面加把勁,「港超水平已不高,但球會偏好起用外援下,小將出場機會仍不多。這裏其實有不少具潛質的年輕球員,只要讓他們在12至18歲獲得更高水平的訓練,港足自然未來可期」。

此前曾代表港足U23出戰的周緣德則對終入圍大港腳感興奮,希望以表現打動安帥,爭取恆常入選

另外,香港足總明午將於九龍灣設宴,慶祝港足在杭州亞運取得歷史性佳績。
https://news.mingpao.com/ins/體育/article/20231009/s00006/1696853859277/
係你話佢地放棄咋,政府從來冇話佢地考警察係必請
2場狂吞8蛋比人入撚到失控
梗係放棄啦,點會必請所以咪話佢哋為左追夢失去左幾多
佢地去考都未必做到警察,所以唔叫放棄
寧願飛過去睇英超都唔會洗一蚊睇香港波
真 之前有個page好有心機睇晒最近港隊嘅比賽 去講安達臣戰術嘅問題 結果就係俾盲撐撚圍屌 個個淨係識講你有冇教練牌 創歷史入4強就冇問題 你就明香港人夠熱血就開心 對於要點進步根本唔care
「安達臣坦言,目標是在周四世界盃外圍賽一役,錄得約兩萬名球迷入場。」
from 01報道
多謝幫推
如果立係有興趣既立場有幾難,我識人dse 五條一條仲有唔係好做運動幾人都考到,做唔到警察咪做其他,之前都有講大把工好過香港足球員,咁佢哋為左追夢失去幾多
咁有咩好工係for中學未畢業嘅足球員?
睇香港波d人唔好咁偽善啦
香港足球係講都廢事啦

https://youtu.be/aIVe4OFrJSo?si=_8jO83ySU3kke7eo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞