致所有睇唔起香港足球嘅人

717 回覆
2200 Like 309 Dislike
我冇話足球員俾人拖糧冇問題,我只係講個事實出黎。確實除左足球員外,亦有freelancer人工萬零蚊,而且俾人拖糧。

香港足球員名義上係全職,實際上唔係囉。人地全職運動員,除比賽日外,真係全日留喺個球會練波。乜香港係咁咩?港超、港甲可以日日book到康文署個場(包括健身室),朝8晚6練波嗎?
樓主可唔可以post波飛證明有支持
我知freelancer人工萬零蚊,而且俾人拖糧但又如何佢哋可以做啲唔拖糧嘅工㗎,點解要咁辛苦做足球員呢份工
咪係囉人哋全職足球員可以全日喺球會練波,香港就難啲,但點解要做呢份工唔辛苦又踢波又做兼職
所以香港冇乜全職足球員,名義上係全職,實際上係半職。

點解咁辛苦都做?冇得揀囉

佢地可以做巴士司機,但巴士司機悶、冇波踢,即係佢地冇乜得揀
名義上係全職就可以比人拖糧咩,有咩全職工作係咁

即係佢哋為咗踢波,放棄咗唔會拖糧、人工高少少、穩定嘅工作?
係好廢真係熱愛足球既,同埋有天份既
點會踢唔出好波?一定要靠金錢先堆到d 人出黎?
正視聽,香港根本無好波之人
1. 嘅然實際上唔係全職,咁你唔好再話佢地係全職足球員。否則,按你邏輯,你應該認為香港行緊一國兩制。因為名義上,香港係行一國兩制

2. 佢地冇放棄,因為其他工作都係一舊屎!以巴士司機為例,每日10個鐘揸車,工佢性質悶,又冇得踢波,即好似坐監咁!監躉三餐準時開飯,但生活苦悶,所以你幾窮都好,你都唔會去食皇家飯
1. 事實上唔係我叫佢地做全職足球員,而喺香港有個職業叫全職運動員

2. 咁佢地即為咗踢波,放棄咗唔會拖糧、人工高少少、穩定嘅工作同埋你用監躉呢個例子完全fail,又賺唔到錢幾窮嘅人當然唔會入去啦
1. 名義上叫全職運動員,但實際上唔係,咁你唔應該認為佢地係「全職」,否則按你邏輯,你應該要認為香港仍實行一國兩制。

2. 穩定工作,但冇樂趣,工作性質悶,好似坐監咁。咁佢地唔係放棄司機呢份監躉工作。而係有兩舊屎擺喺佢地面前,佢地選擇食足球員呢舊臭屎屎而已。
講緊唔知幾多年前陳7返香港頂入 贏唔知邊隊,而家都仲係同一個氛圍 不論球迷定政府, 政府就係唔會理你地
1. 咪係囉叫全職運動員,咁就要拖糧?

2. 咁佢哋為咗踢波,冇咗穩定同收入高嘅工作,仲要寫做兼職為生,咁咪好辛苦囉
1. 佢地唔係全職運動員。

2. 無論是否全職,還是做生意,都唔應該拖糧、拖數。

3. 何為收入高?喺我眼中,冇5萬個月都唔叫收入高。所以佢地就算唔踢波,都係收入低。

4. 有入為左穩定低收入,走去做巴士司機,放棄左樂趣,都好辛苦嫁。咁既然大家都辛苦,足球員嘅辛苦有乜好吹奏?
不丹 vs 香港
9.00 6.59 1.22
+2 1.83 2.03
3.5球 1.95 1.90
多謝支持
繼續叫埋哂d香港勁揪口號再催眠自己香港好撚勁啦亞運u23 仲要4強都打哂飛機對不丹都輸兩粒,仲叫香港勁揪醜唔撚醜
可以繼續睇唔起
等睇有咩睇法先
唔係,快D拎返上一場對伊朗繼績打飛機,香港球迷好易滿足
好嘢有得睇踩港撚推po
打隊u23 打晒飛機人哋仲要冇出幾件主力,成場比人圍住踢,偷到一次雞 真係覺得自己好勁打晒飛機咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞