[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#109

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
你完全講中曬我既諗法
我一向都打開FPS
但係最近都開始覺得厭倦
而且準備換新電腦
所以想試下玩劇情游戲順便體驗下32:9

如果電腦打機我會揀g9,雖然解像度係1440…
有錢嘅話都想試嗰隻4k 57不過唔係oled

我都係針對住OLED黎揀mon
2K真係唔夠
全世界第一個4k 32:9 就出到57寸
又大又貴仲要係mini led

我而家煩緊買G9 OLED定係PG49WCD好
兩個SPEC都好接近
理論上就G9好啲
2k點都有遺憾
就係因爲換電腦先會留意大mon
點知原來32:9一直都冇4K
係最近先出G9 57寸
希望遲下會有返正常size
而且呢款57寸唔知係咪考慮成本其實都削弱好多SPEC
57吋32:9其實=兩隻32吋16:9拍埋 唔係太誇張
唔算削弱spec吧 以LCD MON黎講算係高階SPEC
的確係既
不過你知空間有限
希望有機會見到49 oled 240hz 4k出現
sor 想向各位請教
本身用緊 3 mon
如果買一隻大既 Ultrawide 款
開網頁/文件個陣,佢會想自動預返距離/闊度方便當 multi mon 咁用
定點? Thanks Thanks
玩開fps 240hz 會好啲
的確 不過用慣144
而且玩劇情game還可以接受
點睇M28U 好似好多鬼佬channel 話幾好
數據上幾好
但容易出事(睇連登用家反映)
講緊技嘉mon
非指定型號
Mac mini M2 同ps5 用,除左MSI MAG281URF 有冇其他選擇
$5000樓下 4k 要有speaker
27-28吋
幫朋友問,32寸 Samsung Neo G7 仲買唔買得過
c2打槍game會唔會太大

一係用視窗化
唔介意曲面就ok
Neo g8都ok 光度更高 背光延遲更低 但唔好當有240hz
如果兩者價錢相差$800-1000,值得揀G8?
買部大電視行32:9/21:9 mode
定係直接買ultrawide monitor?
依個真,買個即刻跛mon新開都可以無畫面,好彩有得換
多用途就電視

但下年有32吋4k oled 240hz
感謝我話佢知,唔知會唔會做等等黨
無分別

呢家oled冇咁易燒印象 但都有風險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞