[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#109

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
我連2k 1440p mon都冇買過
1080p直上4k
唔玩FPS上28"左右4K 144HZ係未最好
會玩埋PS5
請問各位inzone m9 同 GP27U ,邊款好啲?謝謝!
JOLED panel有咩評價?
見Philips 27E1N8900都好似唔錯,算係其中一隻比較平嘅OLED Mon 。
睇返JOLED收左皮,即係有保養都可以當冇
咁可能又要諗諗先
Sony M9不二之選
firmware 柒柒地
得60hz
急要就只好買呢隻
m9完善d
Gp27u spec好d 但有pwm閃爍
用左幾個月 用黎打3a/睇4k電影冇得輸
我自己覺得個hdr幾好 同埋個mon唔算霧面 清晰好多
用住呢隻過渡 等遲d 有4k 144 oled先再諗換mon
不過聽聞停產左 唔知坊間仲有多唔多貨
gp27u 開心使用中
買既話記得問清楚個firmware係咪最新
如果太舊未update會有色階段層問題

可唔可以自己 update?
飛利浦話係7%霧面
比一般霧面mon低霧度
好似要返廠先搞到
LG 27MP400-B有冇伏 普通文書睇片
其實係想買來執相,本身用緊隻Dell S3221QS色域稍為細左少少,而且可視角度有少少太細。所以60Hz唔係問題,反而500 lit感上有少少偏低,做唔到HDR600/1000。
所以對比一般既mon佢清晰度高d
OLED高對比度 冇咁高光度體驗都好

下年新款4K OLED MON就真係過千nits peak光度
正正經經搵隻IPS執圖mon啦
OLED未去到幾皮嘢嗰個級數都同執色拉唔試關係
佢呢款係RGB OLED應該CAL下就OK?
thunderobot 隻4k 144 mini led有無人用緊?
想買黎打ps5
隻Mon Adobe RGB 99% DCI P3都95%,DeltaE < 1,仲會差啲咩?
就係見RGB OLED好似做電腦Mon睇字都唔錯
均勻度同firmware應該不及貴野
PG27UQR係咪要去台灣或者大陸買去京東淘一個 差唔多4000港紙都ok嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞