[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#109

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
4k睇遠野爽到哭
如果三星塊新QD-OLED都可以轉1080p 480Hz就狗衝,btw 540Hz E-TN啲色同uniformaty都好過360Hz TN/舊嗰啲好多
21:9 或者32:9加16:9可以點set
我dual mon 有一邊壞左
想問吓如果
innocn 27m2v 同 asus pg27aqdm
應該點揀好?
一邊係4K mini led
另一邊係2K OLED
位置所限 放得27” mon
2個都唔好 👎
27gr75q特別平,但色同光冇27gp83b好
又少review
M27q多4個usb頭,色好27gr75q少少,個價就差得多。2000蚊都係買27gp83b算
https://www.displayspecifications.com/en/comparison/74be1cef89
用緊M9 想平平地加多個27' 4K副mon
睇緊 27UP650-W 或者 27M2U-D
主要想知27M2U-D個mini led值唔值俾多幾舊水黎玩下
定仲有其他差唔多價位既更好選擇
請問點解咁講?
有冇咩推介?

買咗新27gp95r 駁落macbook 就成個mon粉紅色係咩原因 駁ps5又冇事

部macbook係2019 air版 inter i5
入mon OSD將RGB轉做YPbPr,或者掉轉,視乎你用HDMI定DP入
2月

我將本身144hz更新率變返做120hz就搞掂
Anyway thx巴打
innocn就免了
笑左 竟然係曲面
DELL 戴爾 S2722DGM 27"QHD 曲面
豐澤做緊1749 買唔買得過
想問下Acer部XV275K vs X32FP除左Size之外有咩分別點解32可以貴咁多?
好似keep返有燒印保養
係嘅話唔洗諗
部notebook 個mon 壞咗又過咗保,但唔想換
如果買個2k mon 有冇巴打有推介 20 吋22吋都ok
同埋有冇d 有埋內置speaker

好似一駁咗hdmi 個notebook d 聲去咗mon 度 用咗個陳年mon 試
如果買冇speaker 果 d 會唔會notebook 自己出返聲
頭先睇好似冇22吋2k mon 原來
除左三星G8, 4k > 240hz 係咪仲未有?? 要等2024?
想問下想買隻平價27吋4k打下機呢兩隻mon邊隻會好啲?或者有無其他推介

1. GIGABYTE M28U
2. Acer PREDATOR XB283K

本身見innocn 有隻幾平 但見好多巴打都話不了 所以想問下各位意見
主要想打下機27inch 2k 144hz
睇中vg271u同vg272u
性能近一樣但價差成倍
一個1500一個3000
係咪老西都揀vg271u

https://www.faroll.com/product/7046/acer-nitro-vg271u-27-2k-ips-180hz-1ms-gaming-monitor

https://www.faroll.com/product/6183/acer-vg272u-27-2k-ips-170hz-05ms-gaming-monitor
x32fp係友達原裝背光
Xv275k係大陸第三方背光
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞