[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#109

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
小支那唔係支那🤣
我都係未見過死光死點

3部都係amazon/newegg 買
感謝,如果用一隻thunderbolt/type c dock/hub
即係我都應該由dock 出2條 hdmi/dp 去兩個mon
然後windows 又2條,每次要用人手物理轉換?

有無辦法可以做到容易轉換到windows/mac 而且係行雙mon
咁即係得華碩技嘉微星Acer同BenQ,Dell揀
仲要上面好多牌子都係大陸生產線
咪玩啦, 即刻跛拒保星acer想走嚟碰瓷asus dell 喺支那生產就等於支那牌?個腦短路?全中國得一間代工廠一個qc standard一個panel採購standard一套公牌firmware
你意思係得asus同dell買得?
高階2k 係唔係好過低階4K
PHILIPS, EIZO, BenQ非gaming型號
2K來來去去都係嗰啲,除咗OLED

唔係太高要求4K買隻PG27UQR都好夠用,先3000幾蚊
幾高階都好 2k就係2k
冇,用兩個單臂
Thunderbolt KVM係存在的不過幾貴吓
你呢個case有好多options,不過無一個係非常方便,主要樽頸係如果你想一炮過KVM到兩隻mon係要靠DP MST但Mac唔支援
或者最簡單係靠死第一隻mon做KVM,第二隻mon就唔daisy chain
咁樣你每次想轉台都只係各自響兩個mon度轉一次
我一路覺得2k係響GPU未夠勁同埋4k panel未夠平之前過渡產物
三幾年後會無人記得2k mon有存在過,好似你衣家入display settings介睇到舊時1366 x 768咁
或者我windows 就用兩個
Mac 就唯有用個主mon 吧,咁樣應該易d 處理

咁我㨂個主mon, 主要有type c 接 mac
有無dp out 都唔緊要? 因為我windows desktop
可以長接兩條hdmi or dp 入埋副mon
我隻 2k mon 都退咗出嚟 ,俾隻玩具 mac mini 2012玩
我呢度仲有隻UP2716D係active,因為佢100% AdobeRGB用嚟proof色,不過無人用佢做正mon因為粒粒pixel真係好大吓
啱啦,mini2012好似出唔到4k60,1440p反而係最襯佢
Mac mini 2012 其實都推唔足2k60, aka dell u2520d 如果要開 hidpi 最多俾推1680x945 , 但都好過 1080p / 就咁 2k
背光唔同係咪即係個Panel會有好大分別?我打算買隻miniled玩下,諗緊Xv275k or x32fp
咁大粒pixel仲Hi咩DPI姐
一用retina mode,macOS就要render個double resolution俾frame buffer
mini 2012仲用緊iGPU,插足16GB RAM都只分到1.5GB VRAM俾GPU用,好窄吓

所以今時今日我仲有兩部mini 2012係active,一部headless行緊
另一部插去HDMI 4k pre-amp出1080p,佢只係要做multi-channel audio output所以畫面雞無所謂,如果有所謂我換部M2 Pro mini算因為有HDMI 2.1
25 2k 100%太細,開1080 又 blur 咁咪夾硬開 hi dpi 部嘢用嚟做簡單 printing + airdrop/universal clipboard 用爆 vram 都唔怕啦
x32fp 成8千好貴,咁不如C3
分別唔大 但xv275k調校再差d

下年q1有32吋4k QD-OLED 240hz
唉又要等。好啦忍多陣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞