[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#109

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
講eizo就諗返起以前隻假240Hz 120Hz+BFI扮240hz, black frame都計一frame
我個人認為係過期電子垃圾
即係如果買就買3999果隻會好啲
想要27’色準 4k 副mon執下相 5000樓下 係唔係proart比較好? 見淘幾抵
ProArt 279CRV應該係最抵
我自己近期就買左Philips 27E1N8900,日本買約莫5400港紙(喺返日本用)。

我用Calibrite Display Plus HL tune佢個Rec2020 color space config,基本上做到100%ARGB同95-97% DCI-P3,DeltaE average < 1,max ~2.2。

隻Mon太近睇會有少少偏色(20cm),正常距離(70cm)就完全冇問題。
NVIDIA GeForce GTX 1650
帶唔帶到兩部4K既MON?
部NOTEBOOK 有一個HDMI 同USB C
$3000-4000價位 4k 144hz Gigabyte M27U/ M28U係唔係最佳選擇?
27gp95r
hdmi有2.0 or newer
Usb c有dp1.2 or newer
就得
仲等緊 21:9 34吋4k OLED
諗緊好唔好買samsung g8頂住先
有消息係45吋
而且要2025年
我都想買G8
搭單問下,會去邊買
MK32UGSC2
依隻點睇
大陸雜牌積木機不了
我寧願要即刻跛m32u
samsung官網 希望嚟緊雙11會有優惠
我打果D機都係60Z夠既話
4K 60HZ 32邊隻好
做咩姐
想問係咪無32 4k mon 有120hz 之外又有type c 輸入?

平時有部macbook想駁個mon用,但又想要個120hz mon用嚟打機。Dell 有type c 但剩係得60hz
m32u
電腦入面點睇USB c dp幾?
大陸42c3 6300人仔
想知係我問題定大家都係咁
我用緊Mac mini M1 開HDR 睇YouTube 4K HDR 片,真係靚嘅,顏色對比都正常

但當睇Netflix , APPLE TV+ 片,開HDR 睇,好暗
同平時睇嘅好唔同,睇唔入眼

係我問題定跟本係咁
睇manual
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞